Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Voeding

Akkoord op voedseltop FAO

De lidstaten van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) hebben gisteravond in Rome de slotverklaring goedgekeurd. In de verklaring committeren ze zich om voor 2015 het aantal mensen dat honger lijdt met de helft te reduceren ondanks de wereldwijde voedselcrisis. De verklaring kent echter geen harde afspraken, alleen een reeks algemene constateringen en aanbevelingen. De discussies over de slotverklaring van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) hielden aan omdat onder andere Argentinië, Colombia en Cuba dwars lagen. Een expert kwalificeert de verklaring als de „laagste gemeenschappelijke deler”. Toch was de top van belang, zo wordt van verschillende kanten gezegd. „Het zou een vergissing zijn de top af te schrijven als verspilling van tijd”, stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam, want er zijn „miljarden toegezegd” aan hulp voor arme landen waar voedseltekorten zijn ontstaan door hoge prijzen. De vraag is vooral, aldus Oxfam, hoe de zaak verder wordt opgepakt. (NRC)