Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

6 Dansen Bumpin’ Chicago

Bumpin'muziek is vrolijk en funky. Foto Flyershots
Bumpin'muziek is vrolijk en funky. Foto Flyershots Flyershots

Catwalk

Morgenavond (na morgen na de zomer weer maandelijks). 23.00-05.00 uur, Catwalk, Weena Zuid 33, Rotterdam. Entree: 10 euro. www.catwalkrotterdam.com

Bumpin’ Chicago is de naam van een feestje, maar ook van een muziekstroming. De elektronische muziek, met invloeden uit de wereldmuziek, funk, soul en jazz, is vrolijk en vooral dansbaar. De muzieksoort is ontstaan in Chicago, in de jaren ’80 al, en is ook in België erg hot. In Nederland is de scene nog klein, maar als het aan de dansliefhebbers ligt, komt daar snel verandering in. De muziek werkt namelijk erg aanstekelijk.

De muziek mag dan vrolijk, licht verteerbaar en funky zijn, de plek waar de Bumpin’ feestjes worden georganiseerd is minstens zo leuk. De club Catwalk huist in een voormalige voetgangerstunnel vlakbij het Rotterdamse Centraal Station. Op de dagen dat dit feestje aan de gang is, is de ingang herkenbaar aan een vrolijk beschilderde caravan. De trap naar beneden voert je naar de smalle, langgerekte ruimte. De eerste bar links heeft barkrukken die een vroeger leven als bok in de gymzaal achter de rug hebben en de eerste en tweede bar zijn voorzien van een leuk behangetje. Het meest opmerkelijke zijn wel de nisjes en de organische uitstulpingen in zacht lichtbruin leer aan de muur. Op de laatste kun je soms ook zitten, zodat je benen boven de vloer bungelen. De smalle variant nisjes zijn om je glazen in te zetten, maar in de paar grote varianten kun je heerlijk achterover zitten of je even terugtrekken met je lief. Leuk zijn ook de gordijnen en de kussens met kleurige prints.

Aan het einde van tunnel is er licht in de vorm van ‘visuals’ en de dj in zijn ‘booth’. Op ieder feestje zijn er verschillende dj’s, meestal ook uit de Verenigde Staten of België. Vj Stoudt verzorgt de visuals met daarin speciale aandacht voor oude pin-up magazines en Betty Page-achtige dames.