Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

3.000 banen weg bij Continental Airlines

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Continental Airlines ontslaat 3.000 van de circa 45.000 medewerkers in een reactie op de sterk gestegen brandstofprijzen. Dat heeft de op vijf na grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld gisteren bekendgemaakt. Ook ziet bestuursvoorzitter Larry Kellner de rest van het jaar af van zijn salaris en bonussen.

Continental verwacht in 2008 2,3 miljoen dollar meer uit te geven aan brandstofkosten dan in 2007, een stijging van 75 procent. Het bedrijf heeft zich onvoldoende ingedekt tegen de snel gestegen kerosineprijzen door vooraf op de termijnmarkt goedkopere brandstof in te kopen. Volgens het bedrijf is dit kwartaal nog maar 5 procent van de kerosine ‘gehedged’. Door de teruglopende vraag naar vliegreizen (20 procent overcapaciteit in mei) kunnen de hogere brandstofkosten ook niet langer via toeslagen worden doorberekend aan passagiers.

Continental verlaagt het aantal binnenlandse vluchten met 11 procent. Verder verkoopt Continental 27 van z’n 67 Boeing 737-500 toestellen. Eind 2009 zal de vloot van de maatschappij uit Housten bestaan uit 344 toestellen. Nu zijn dat er nog 375. Beleggers reageerden positief op de aankondiging: het aandeel Continental steeg gisteren met 5 procent.

Ook United Airlines maakte eerder deze week bekend te saneren als gevolg van de crisis in de luchtvaartindustrie. In april liepen de fusiebesprekingen tussen Continental en United stuk op de slechte financiële positie van United.