Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

21 glazen alcohol op je 21ste verjaardag

Veel Amerikaanse studenten hebben de gewoonte om hun 21ste verjaardag, de dag waarop alcohol drinken voor hen legaal wordt, te vieren door zo snel mogelijk 21 alcoholische consumpties te drinken, te beginnen om middernacht. ‘21 for 21’, wordt het ritueel genoemd, of ook wel ‘the power hour’ (het uur voordat de cafés sluiten). Na berichten in Amerikaanse media dat er doden gevallen waren bij zulke binge drinking-sessies hebben psychologen van de universiteit van Missouri nu voor het eerst op één universiteit onderzocht op welke schaal het verschijnsel voorkomt. Bijna één op de acht alcohol drinkende studenten bleek aan het overgangsritueel deel te nemen, rapporteren ze in het juninummer van het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Consulting and Clinical Psychology.

De psychologen volgden ruim 3.700 voornamelijk blanke studenten gedurende hun eerste studie aan een grote universiteit in het middenwesten van de Verenigde Staten; ruim 2.500 studenten werden tijdens het onderzoek 21 jaar. Van degenen die dronken zei 12 procent dat ze op hun 21ste verjaardag exact 21 glazen drank hadden geconsumeerd. Nog eens 22 procent van de mannen en 12 procent van de vrouwen gaf aan méér dan 21 glazen alcohol te hebben genuttigd, tot een maximum van rond de 50 voor mannen en rond de dertig voor vrouwen. Het gemiddelde aantal alcoholische consumpties waarmee de drinkende studenten hun verjaardag vierden, was 15 voor mannen en 11 voor vrouwen. Bijna één op de vijf studenten dronk niet.

De onderzoekers achten het niet waarschijnlijk dat de studenten over deze hoeveelheden logen of sociaal wenselijke antwoorden gaven. Wel vinden ze dat het onderzoek ook op andere universiteiten moet worden gedaan. Deze universiteit had een actief studentencorps, lag in het middenwesten en had voornamelijk blanke studenten – allemaal factoren die samenhangen met relatief zwaar drankgebruik.