Warm water uit IJslandse grond

Foto Reuters/Bob Strong A geyser erupts near a geothermal hot spring in the town of Geysir May 10, 2008. REUTERS/Bob Strong (ICELAND) REUTERS

Geysir, de befaamde IJslandse natuurlijke heetwaterfontein, spuit weer. Na de zware aardbeving vorige week donderdag in het zuiden van IJsland (met een kracht van 6.2 op de schaal van Richter) is Geysir opnieuw tot leven gekomen en slingert nu onregelmatig grote hoeveelheden water de lucht in, maar minder hoog dan vroeger.

Rondom het plaatsje Geysir zijn meerdere actieve geisers. Niet zeker is of de hierboven afgebeelde geiser de weer tot leven gewekte Geysir is.

Geysir ontstond in 1294 na een hevige aardbeving. Met regelmatige tussenpozen spoot Geysir eeuwenlang zestig tot zeventig meter hoge fonteinen heet water omhoog. De activiteit van de fameuze spuiter verminderde vanaf 1915 sterk, mede omdat bezoekers rommel gooiden in het achttien meter brede gat in de grondwaar het hete water uit de aarde onder hoge druk naar de oppervlakte wordt gepompt.

Bezoekers moesten zich de laatste decennia tevreden stellen met Strokkur, een kleinere spuiter naast Geysir die elke vijf tot acht minuten een twintig meter hoge hete waterzuil produceert.

In 2000 werd Geysir ook actief, opnieuw na een flinke aardbeving, maar dat duurde niet lang. Mogelijk is dat ditmaal anders, want de aarde is nog steeds in beweging in het zuiden van IJsland.

    • Jan Gerritsen