VVD: plan Frijns gaat te ver

Politici zijn verdeeld over de voorstellen van de commissie-Frijns om de code voor het besturen van bedrijven aan te passen, vakbonden reageren ronduit teleurgesteld.

De commissie-Frijns heeft goed werk verricht, is de mening van regeringspartij CDA in de Tweede Kamer. De oppositiepartijen VVD en SP zijn kritisch over Frijns, net als de vakbeweging. „Een enkele aandeelhouder moet niet het hele beleid van een bedrijf op de kop kunnen zetten zonder zich te identificeren. De voorstellen om hier iets aan te doen steunen wij”, zegt Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid (CDA). Dat geldt ook voor openheid over het beloningenbeleid.

Omtzigt reageert daarmee op het gisteren verschenen rapport van de commissie-Frijns waarin de code-Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur is geëvalueerd. Het CDA steunt het pleidooi van de commissie om de code-Tabaksblat aan te scherpen als het gaat om de identificatie van aandeelhouders en het verhogen van de drempel om onderwerpen op de aandeelhoudersvergadering te plaatsen. Ook is een ‘ordelijk proces’ bij overnames gewenst waarvoor de commissie-Frijns een aantal voorstellen doet.

Omtzigt vindt wel dat Frijns een stap verder had moeten gaan wat betreft diversificatie van de raad van commissarissen. „We zijn blij dat Frijns geen quota voor vrouwen noemt, maar de commissie had zich wel op streefcijfers kunnen vastleggen”, aldus het CDA-Kamerlid. De PvdA overweegt een initiatiefwet in te dienen voor quota voor vrouwen in topfuncties indien de code-Tabaksblat op dit punt niet serieus wordt aangepast.

De oppositionele VVD vindt dat met de huidige voorstellen van Frijns „de slinger doorslaat naar de andere kant”. Frijns wil de rol van de aandeelhouder teveel terugdringen, zegt Frans Weekers, Tweede Kamerlid (VVD) in een reactie. „De code-Tabaksblat beoogde juist een assertieve aandeelhouder, omdat bij bedrijven als Enron en Ahold gebleken was dat het bestuur zijn werk niet goed had gedaan”, aldus Weekers. Hij vindt het „heel erg goed” dat de commissie uitgebreide voorstellen doet voor meer openheid over” de beloningen van bestuurders. „Verstrengeling van belangen bij bestuurders moet hard worden afgestraft”, aldus Weekers.

SP-Kamerlid Ewout Irrgang vindt juist dat de commissie niet ver genoeg gaat in het beperken van de rol van de aandeelhouder. „Voor ons is de kern dat de vergadering van aandeelhouders met een eenvoudige meerderheid de raad van commissarissen kan ontslaan. Dat is voor ons niet acceptabel”, aldus Irrgang. Frijns’ voorstellen veranderen niets aan deze situatie. Wat de aanpak van topsalarissen betreft gaat Frijns ook niet ver genoeg. „Wij zien alleen iets in wettelijke maatregelen om de topsalarissen aan banden te leggen”, aldus Irrgang. Wel is de SP te spreken over de ‘responstijd’ voor het bestuur van maximaal 180 dagen in geval van een overname.

De vakcentrales FNV en CNV hebben gisteren teleurgesteld gereageerd op de aanbevelingen van de commissie. Volgens de bonden wordt een van de belangrijkste onderwerpen in de discussie over verantwoord ondernemingsbestuur, de beloningen van topbestuurders, niet aangepakt. De commissie houdt vast aan zelfregulering bij de bedrijven. Volgens de FNV had Frijns „een grens moeten stellen aan het variabele deel in de totale bezoldiging”. CNV stelt dat zelfregulering „bij excessieve beloningen” al negen jaar niet werkt. De vakbond heeft daarom gepleit voor wettelijke maatregelen.

    • Michèle de Waard