Volkert wint van De Telegraaf

Dagblad De Telegraaf heeft onrechtmatig gehandeld jegens Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn. Dit besloot de rechtbank in Amsterdam gisteren. Het dagblad moet 2.500 euro schadevergoeding betalen. Van der G. vocht publicaties in de krant aan waarin staat dat hij nog een moord op zijn geweten zou hebben. De Telegraaf baseerde zich op een rapport uit 2003 van de Nationale Recherche over de dood van milieuambtenaar Van der Werken. Die zaak uit 1996 is nooit opgehelderd. Eerder al verklaarde de Raad voor de Journalistiek de klacht van Van der G. gegrond. Ook het Openbaar Ministerie liet weten dat het rapport geen bewijs leverde voor betrokkenheid van Van der G. De rechtbank in Amsterdam woog twee belangen tegen elkaar af: het persoonlijke belang van Van der G. en het recht op uitingsvrijheid van de krant om „misstanden die de samenleving raken aan de orde te stellen”. (NRC)