Voetbalclubs en bond treden op tegen handelaars

Nederlandse voetbalclubs moeten bij transfers geen zaken meer doen met tussenpersonen die geen licentie hebben van de wereldvoetbalbond (FIFA). Die oproep doet Mark Boetekees, directeur van de Nederlandse Federatie van Betaald Voetbal Organisaties (FBO).

Boetekees reageert op berichten over de Servische makelaar Vlado Lemic. Die kon de afgelopen jaren zaken doen met PSV, hoewel hij geen licentie had van de internationale voetbalfederatie. De club uit Eindhoven verbrak vorige maand de banden met Lemic en zette technisch manager Stan Valckx op non-actief. Hij zou zich te veel laten leiden door Lemic.

Volgens Boetekees moeten de clubs „de hand in eigen boezem steken” en niet langer meewerken aan allerlei illegale constructies. Boetekees: „Wat voegen zaakwaarnemers, met of zonder licentie, eigenlijk toe? Die vraag zullen de clubs zich hardop moeten stellen. Er verdwijnt op die manier veel geld uit het voetbal.”

Olaf van Eijndhoven, vicevoorzitter van Roda JC, vindt dat de clubs de handen ineen moeten slaan tegen de groeiende macht van allerlei tussenpersonen: „Zaakwaarnemers voegen niets structureels toe. Hun vergoedingen staan in geen verhouding tot het werk dat ze verrichten. Er staat zelfs een voetbalmakelaar in de Quote top-500. Dat betekent dat er structureel iets mis is in de voetbalwereld.”

Jan Smit, voorzitter van Heracles, hoopt op een krachtige aanpak van de KNVB. „Het is van de zotte dat je als werkgever de adviseur van de tegenpartij moet betalen. En waarom moet een club elk jaar provisie aan een makelaar betalen? Dat is bij een huis toch ook niet zo? Overal gaan de tarieven naar beneden behalve in de voetbalwereld. Je moet de spelers het zelf laten betalen. Dit is als een virus. Er moet een goede chirurg opstaan die dit gezwel uit de voetbalwereld verwijdert”, aldus voorzitter Smit.

Voetbalbond KNVB wil dat alle geldstromen bij transfers transparant worden. Met de bonden uit Engeland, Duitsland en Italië bespreekt de KNVB dit najaar de mogelijkheid om de geldstromen via een internationaal loket af te handelen. „Zo bemoeilijken we excessen, belastingontduiking en witwaspraktijken”, zegt manager stafdiensten Rob Francis van de KNVB. „Want je krijgt als kopende club de gekste verzoeken bij een transfer. Dat het geld op drie verschillende rekeningen op een tropisch eiland gestort moet worden en nog een extra bedrag op de privérekening van de voorzitter van de verkopende club bijvoorbeeld. Wil je dat niet, dan krijg je de speler niet”, aldus Francis.

Roberto Branco Martins, directeur van Pro Agent, de belangenvereniging van voetbalmakelaars in Nederland, zegt dat zijn organisatie zelf een gedragscode wil opstellen. Martins: „De clubs en de KNVB kunnen ons niet zomaar iets opleggen van bovenaf. Dat werkt averechts. Je moet met elkaar meedenken. Het probleem ligt ook bij de clubs. Die doen zelf zaken met illegale makelaars.”

    • Joep Dohmen En
    • Koen Greven