VN kiezen voor kritische priester

Een Nicaraguaanse priester die een scherp criticus van de Verenigde Staten is en die onder het sandinistische regime minister van Buitenlandse Zaken was, wordt de nieuwe voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Bij consensus werd Miguel d’Escoto Brockmann (75) gisteren gekozen tot voorzitter van de 63ste zitting van de Algemene Vergadering, die in september begint. De functie wordt ieder jaar door iemand anders bekleed.

D’Escoto, in 1933 geboren in Los Angeles als zoon van een diplomaat, werd in 1961 tot priester gewijd in New York, waar hij een jaar later ook afstudeerde als journalist. In Nicaragua richtte hij na een grote aardbeving in 1973 een hulporganisatie voor de slachtoffers op.

Toen de linkse sandinisten in 1979 aan de macht kwamen, werd hij minister van Buitenlandse Zaken, wat hij bleef tot 1990.

Op een persconferentie zei d’Escoto gisteren: „Ze hebben een priester gekozen. Ik hoop dat niemand er aanstoot aan neemt als ik zeg dat liefde hetgeen is dat we het meest nodig hebben in deze wereld. Dit klinkt misschien als een preek. Nou, oké.” (AP, AFP)