Verdonk boos om verlaging niveau bewaking

Rita Verdonk is boos omdat de overheid haar beveiliging heeft teruggeschroefd. Ze schort haar voorjaarstournee in Nederland per direct op omdat ze zich onveilig voelt en is via de website van Trots op Nederland een inzamelingsactie begonnen onder het motto ‘Help mee Rita te beveiligen’. Vrijdag zou Verdonk Loon op Zand bezoeken.

Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) liet Verdonk dinsdag per brief weten dat haar persoonsbeveiliging gezien de risicoanalyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) is ‘teruggeschaald’. Er zou nauwelijks meer dreiging zijn.

Verdonk beklaagde zich gisteren in de talkshow Knevel en Van den Brink daarover. Verdonk zegt dat ze nu „zelf auto moet rijden, dat vind ik een hele rare gang van zaken”. CDA, PvdA, VVD, PVV, GroenLinks en D66 willen nadere uitleg van minister Hirsch Balin van Justitie. Verdonks woordvoerder Kay van der Linde ziet de stap als onderdeel van een intimidatiecampagne vanuit het CDA.

Verdonk zegt dat het besluit haar via „een half A4’tje” is meegedeeld en dat ze geen onderliggende stukken mag lezen. Volgens een woordvoerder van de NCTb is standaardpraktijk dat informatie van de inlichtingendienst AIVD niet openbaar wordt, maar is Verdonk wel degelijk uitgelegd waarop de analyse is gebaseerd. De woordvoerder van de NCTb vindt het „niet verstandig” dat Verdonk zo nadrukkelijk de publiciteit zoekt.

Verdonk meent nog altijd groot risico te lopen. Ze wijst op linkse betogingen tijdens haar tournee door het land met slogans als ‘Ruim Rita op’. Ook zouden onlangs drie „moslimmannen” in haar straat zijn gearresteerd die opnames maakten van haar huis met een foto- en videocamera. Die zaak is nog in onderzoek.

Verdonk is al sinds juli vorig jaar met de NCTb in gesprek over haar veiligheid. Volgens Van der Linde werd al rond Kerstmis al aangekondigd dat haar beveiliging zou worden verminderd, maar zag de NCTb daarvan af wegens de opwinding over de anti-Koranfilm Fitna van Geert Wilders. Gevreesd werd toen dat Verdonk een secundair doel kon zijn, in plaats van de zeer goed bewaakte Wilders.

Verdonk krijgt niet langer persoonsbeveiliging, wel begeleiding. Daarmee verliest ze haar vaste gevolg van zes beveiligers. Ook worden niet langer ‘voorverkenningen’ gedaan. Bij publieke optredens krijgt ze nog wel lijfwachten. Haar huis wordt bewaakt en ze wordt voortdurend gevolgd door twee agenten.

Volgens woordvoerder Van der Linde overweegt Verdonk particuliere beveiligers in dienst te nemen. De kosten gaan volgens hem in de miljoenen euro’s lopen.