Veel vriendjes buffer tegen somberheid

Rotterdam. Jonge kinderen die weinig vrienden hebben, lopen een groter risico depressief te raken, maar als ze goede cijfers halen op de basisschool werkt dat als een buffer tegen die dreigende somberheid. En kinderen die slechte cijfers halen op school lopen ook een groter risico om depressief te raken, behalve als ze veel vrienden hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Californische psychologen onder kinderen van negen à tien jaar oud, gepubliceerd in Journal of Abnormal Psychology (mei 2008). Uit eerder onderzoek was gebleken dat kinderen depressief kunnen worden als ze het op deze gebieden niet goed doen; dat tast hun zelfbeeld aan. Nu blijkt dus dat succes in het ene gebied helpt als het op het andere vlak niet zo goed gaat. Er zijn wel verschillen in de manier waarop kinderen zichzelf tegen somberheid beschermen. Kinderen die veel vrienden hebben, hebben waarschijnlijk geleerd hun emoties beter te reguleren, waardoor ze er ook beter mee kunnen omgaan als ze slechte cijfers halen.