Tsvangirai even in cel

De Zimbabweaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai is gisteren met veertien partijgenoten negen uur lang vastgehouden door de politie. Hij werd vrijgelaten na langdurig verhoor en is beschuldigd van het verstoren van de openbare orde. Tsvangirai keerde twaalf dagen geleden terug uit het buitenland om campagne te voeren voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 27 juni.

De politie hield Tsvangirai en zijn medewerkers gistermiddag aan bij een wegversperring in de buurt van Bulawayo. Volgens een politiewoordvoerder was het slechts de bedoeling om de registratie van een van hun auto’s te controleren, en had Tsvangirai erop aangedrongen de bestuurder naar het bureau te vergezellen.

Tsvangirai heeft vandaag zijn campagne voortgezet en zegt dat zijn arrestatie aantoont dat president Mugabe, die in de eerste ronde minder stemmen haalde dan Tsvangirai, „vastberaden is het hele land in een oorlogsgebied te veranderen om de mensen te onderwerpen en alles in het werk te stellen om de verkiezing te stelen”.

Mensenrechtenactivisten meldden dat gisteren twee functionarissen van Tsvangirai’s MDC zijn omgekomen toen een benzinebom naar binnen werd gegooid bij hun partijkantoor in de zuidelijke provincie Masvingo. Volgens de partij zijn sinds de eerste ronde in maart zeker 65 aanhangers gedood. (AP)