Trichet: de kredietcrisis is nog niet voorbij

De kredietcrisis die al bijna een jaar de financiële markten teistert, is nog niet ten einde. Dit zegt Jean-Claude Trichet, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), in een vraaggesprek met deze krant. Volgens Trichet is de kredietcrisis „een marktcorrectie die nog aan de gang is, met voortdurende episodes van turbulentie”.

Op de financiële markten is de laatste tijd onduidelijkheid over de fase waarin de crisis verkeert, die zich uitbreidde van de Amerikaanse hypotheekmarkt tot wat de zwaarste bankencrisis sinds de jaren dertig is genoemd. Banken zijn inmiddels opgeroepen om bij de eerstvolgende halfjaarcijfers al hun nog te verwachten verliezen door de kredietcrisis te melden. Tot nu toe bedroegen die wereldwijd meer dan 250 miljard dollar (ruim 160 miljard euro).

De inflatie in de eurolanden bedraagt inmiddels 3,6 procent. Trichet ontkent dat dit betekent dat de ECB de inflatie niet meer zo strak onder controle heeft als in de afgelopen twee decennia. „Er is absoluut geen reden om te veronderstellen dat we nu in een ander universum leven.” Hij zegt zich te kunnen voorstellen dat de Europese burgers zich soms ongemakkelijk voelen bij alle snelle veranderingen in de economie. „In onze democratieën vragen de mensen nu: ‘Is het echt nodig om zo snel te veranderen? (..) Maar we kunnen de technologische vooruitgang niet tegenhouden, we kunnen de Chinezen en Indiërs niet vragen arm te blijven. En niemand zal willen voorstellen dat we niet langer zouden mogen leven. De uitleg daarvan legt een grote pedagogische last op de schouders van regeringen, opinieleiders en instituties.”

Trichet: pagina 13

    • Maarten Schinkel