Toch blijk ik mijn fiets al jaren aan de vaste wereld te zetten

Wist je dat er per minuut 1,2 fietsen gestolen worden in Nederland? Nee, ik wist het ook niet, maar dat zijn van die dingen die je leert als je in Utrecht bij een enorme drom mensen gaat staan van Fietsendiefstal.nl.

De enorme drom mensen stond te wachten op minister Guusje ter Horst, die om klokslag twee uur een fiets op twee sloten zou zetten. Dit ter illustratie van hoe het moest, met je fiets. Ter verhoging van de feestvreugde werden er folders uitgedeeld waarin stond dat je je fiets altijd op slot moest zetten aan de vaste wereld.

Ik had nog nooit van het begrip ‘de vaste wereld’ gehoord. Toch blijk ik mijn fiets al jaren aan de vaste wereld te zetten. Ik doe het dus goed. De vaste wereld is namelijk een lantaarnpaal. Of een stevige boom. Of een in de grond verankerd fietsenrek.

Toen de menigte bijna niet meer te houden was van de opwinding, kwamen Jacques Wallage en Guusje ter Horst aangefietst. Guusje zat bij Jacques achterop. Zij droeg een paarse zijden blouse en een kort rokje, hij droeg zijn ambtsketting. Guusje sprong met gratie van de bagagedrager af en ging de fiets op slot zetten.

Een man van Fietsendiefstal.nl bemoeide zich ermee. ‘Eigenlijk moet hij aan de vaste wereld staan,’ zei hij, eerst nog op gewoon volume. Maar toen Guusje doorging om de fiets in een nogal gammel, los rekje te zetten, schreeuwde hij: ‘Een fiets moet áltijd aan de vaste wereld staan!’ ‘Wat is de vaste wereld?’ vroeg Guusje, niet geïntimideerd. Maar niemand gaf haar antwoord. Ze moest een speech gaan houden.

In de speech vertelde ze van de 1,2 fietsen per minuut en over het gevecht dat de regering al jaren levert tegen fietsendiefstal. ‘En dat gevecht gaat nog steeds door,’ zei Guusje. ‘Laten we het tij keren,’ zei ze ook. En: ‘Wees de baas over je eigen fiets.’

Toen was haar speech klaar. ‘Ik heb nu vijf minuten gesproken, en in de tussentijd zijn er dus zes fietsen gestolen.’ Het was allemaal even shockerend.

Een half uur later drentelde ik nog wat door Utrecht, en ineens zag ik Jacques Wallage langsfietsen, weer met Guusje ter Horst achterop. Niemand merkte ze op, al zaten de terrasjes vol. De zon scheen, Guusje lachte, Jacques fietste, en even leek de vaste wereld niet te bestaan.

Aaf Brandt Corstius

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

Fietsendieven

In Aaf Brandt Corstius’ column Toch blijk ik mijn fiets al jaren aan de vaste wereld te zetten (donderdag 5 juni, pagina 2) staat dat de Groningse burgemeester Jacques Wallage de aftrap van de landelijke campagne tegen fietsendiefstal in Utrecht bijwoonde. In werkelijkheid was de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen aanwezig.

    • Aaf Brandt Corstius