Televisie Voorkeur

Canvas begint vandaag met een herhaling van de dertig jaar oude sketches van Monty Python’s Flying Circus. België 2, 23.10-23.45u. ** ADVANCE FOR THE WEEKEND OF FEB. 18-19 **In this undated publicity photo, released by PBS, cast members of the original "Monty Python's Flying Circus" line up on a beach. PBS is airing six new one-hour programs called "Monty Python's Personal Best," beginning at 9 p.m., Wednesday, Feb. 22, with each focusing on one member of the original Monty Python troupe. From left, are John Cleese, Terry Gilliam, Terry Jones, Graham Chapman, Michael Palin and Eric Idle. (AP Photo/Courtesy of PBS, Python (Monty) Pictures Ltd.) Associated Press

actualiteiten

EénVandaag. Premier Balkenende en minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen zijn in Washington, op bezoek bij de Amerikaanse president Bush. Zij spreken daar over de inzet in Afghanistan en de economische samenwerking tussen de VS en Nederland. Verder een terugblik op Euro 2000 met Harry Been van de KNVB. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Bekendmaking van de resultaten van een groot opinieonderzoek in opdracht van onder andere Netwerk naar de mening van orthodoxe christenen over de islam en over het gedachtegoed van Geert Wilders. De sympathie van orthodoxe christenen voor Wilders blijkt groot. In een reportage komen SGP-stemmers en evangelische christenen aan het woord. Kandidaat-Kamerlid Lucas Hartong van de PVV, zelf evangelisch christen, gaat in debat met imam Yassin el Forkani over de relatie tussen orthodoxe christenen en moslims. Aansluitend debatten via de websites netwerk.tv en omega.tv. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Een zwaargehandicapte vrouw kreeg twaalf jaar geleden als één van de eersten een persoonsgebonden budget, waardoor zij thuis kon blijven wonen met 24-uursverzorging. Door bezuinigingen wordt zij nu gedwongen om naar een verzorgingstehuis te gaan. Maar daar kan de voor haar noodzakelijke permanente verzorging niet worden gegarandeerd. Verder aandacht voor het Kamerdebat over embryoselectie. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Van Dis in Afrika. Vandaag ontvangt Adriaan van Dis de Zilveren Nipkowschijf voor de zevendelige documentaireserie over zijn tocht door Zuid-Afrika, Namibië en Mozambique, op zoek naar parallellen én contrasten met de huidige West-Europese samenlevingen. Daarom wordt de serie deze weken herhaald. Vandaag deel 2: Ontworteling en traditie. Durban, KwaZulu-Natal. Ned.2, 0.10-1.10u.

praatprogramma

Studio sportzomer. Jack van Gelder bespreekt in Château de Duillier in Zwitserland het komende EK, vandaag met Ronald Koeman, Rinus Israel en Joop Alberda. De bondscoaches Guus Hiddink (Rusland) en Leo Beenhakker (Polen) staan centraal. Ned.1, 22.05-23.00u.

informatief

NCRV Natuurlijk: Het blauwe goud. Derde van een vierdelige documentaireserie over de wereldwijde waterproblematiek. Vandaag een project van de Nederlandse overheid en een drinkwaterbedrijf in Vietnam om de watervoorziening voor acht miljoen inwoners structureel te verbeteren. Verder aandacht voor een drinkwaterproject in Nigeria, dat gekoppeld is aan een voorlichtingsprogramma om iets te doen aan de schrijnende situatie van ondervoeding bij vooral kinderen en vrouwen. Ned.2, 19.55-20.25u.

Women in black. Serie reportages over vrouwen in de islam. Vandaag over Nederland. Amani Zain reist voor het eerst naar ons land en ontmoet de Marokkaans-Nederlandse rapster Bad Brya. Ze bezoekt ook de set van Bimbo’s and Boerka’s en praat met de Meiden van Halal. Ook ontmoet ze een dokter die veel maagdenvliesoperaties uitvoert bij moslimmeisjes die als maagd het huwelijk in moeten. BBC 2, 20.30-21.00u.

Over vaders en zonen. Zoektocht naar de gevoelige plekken in de relatie tussen vaders en zonen. Deze keer: Benjamin (18) is de middelste zoon van dirigent Jaap van Zweden (47). Een jongen die lange tijd gesloten bleef tegenover de buitenwereld. Benjamin is autistisch. Samen met de rest van het gezin onderneemt Jaap van Zweden een zoektocht naar zijn zoon. Een tocht die hem niet alleen naar zijn zoon brengt, maar die hem ook zichzelf doet vinden. Ned.2, 20.55-21.25u.

Profiel: De keerzijde van de medaille. In de zomer van 1996 veroverden de lange mannen van de Nederlandse volleybalploeg na een zinderende finale tegen favoriet Italië in Atlanta het olympisch goud. Deze bijzondere sportprestatie was het resultaat van een ongekende toewijding van een handvol weerbarstige slungels. Ron Zwerver, Peter Blangé, Guido Görtzen, Bas van der Goor, Olof van der Meulen en Henk Jan Held waren in 1996 een meedogenloze eenheid, een effectieve volleybalmachine. Maar niet zonder de nodige persoonlijke offers. Twaalf jaar na dato praten deze zes basisspelers open en eerlijk over de schermutselingen, pesterijen en meedogenloze onderlinge concurrentie. De weg naar het goud kon van binnenuit gefilmd worden, omdat de filmploeg toegang kreeg tot het materiaal van speler Guido Görtzen in het Olympisch dorp in Atlanta. Ned.2, 21.15-22.00u.

sport

Tennis Roland Garros. De hele middag rechtstreeks verslag van de tenniswedstrijden tijdens de open Franse kampioenschappen in Parijs. Met commentaar van Jan Roelfs en de oud-proftennissers Marcella Mesker en Jan Siemerink. Ned.1, 14.00-17.55u. Samenvatting 18.45-19.00u.