Staples koopt 12 pct Corporate Express

De Amerikaanse groothandel in kantoorartikelen Staples heeft een belang van 12,3 procent gekocht in branchegenoot Corporate Express. Met dit belang probeert Staples de druk op te voeren op Corporate Express om zich neer te leggen bij een overname van het Nederlandse bedrijf door Staples.

De verkopende aandeelhouders hebben Staples ook gemachtigd om over twee weken op de aandeelhoudersvergadering van Corporate Express tegen de voorgenomen fusie van Corporate Express en Lyreco te stemmen.

Staples betaalde 9,15 euro per aandeel. De koers van het aandeel Corporate Express stond rond het middaguur op 8,99 euro.

Corporate Express probeert de overname te voorkomen door zelf te fuseren met de Franse concurrent Lyreco. Staples wil Corporate Express alleen overnemen als de fusie met Lyreco niet doorgaat, liet topman Ron Sargent gisteren weten. De combinatie Corporate Express-Lyreco zou te groot en te duur worden voor Staples om over te nemen.

Andere aandeelhouders met een belang van 23,3 procent in Corporate Express hebben al toegezegd hun stukken te zullen aanbieden aan Staples. Staples heeft dan ruim 35,6 procent van de aandelen van Corporate Express in handen.

De Amerikaanse branchegenoot heeft al twee keer een overnamebod uitgebracht op Corporate Express. Het eerste bod in februari bedroeg 7,25 euro per aandeel. Later bood Staples 8 euro per aandeel. Beide biedingen wees Corporate Express af. Dinsdag verhoogde het Amerikaanse bedrijf zijn bod tot 9,15 euro per aandeel, waarmee Corporate Express gewaardeerd wordt op 1,8 miljard euro.

Op 18 juni houdt Corporate Express een buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering waarin over de overname van Lyreco zal worden gestemd.

Breaking views: pagina 19