Ssst... hier slaapt Marco van Basten

Oranje is neergestreken in Hotel Beau-Rivage Palace aan het Meer van Genève.

De duurste suite kost er 4.365 euro per nacht.

Badkamer Foto's AP/Beau-Rivage Beau-Rivage Palace;AP

Het is een traditie geworden dat het Nederlands elftal op een eindtoernooi in uiterst luxueuze accommodaties vertoeft. Het mondaine Hotel Beau-Rivage Palace aan het Meer van Genève in Lausanne, waar Oranje tot de uitschakeling op het Europees kampioenschap zijn intrek heeft genomen, spant misschien wel de kroon. Het kan waarschijnlijk qua kosten niet tippen aan het riante resort van de Duitsers. Zij lieten zelfverzekerd hun verblijf aan de Italiaanse grens vastleggen tot en met de finale en betaalden daarvoor 1,6 miljoen euro. Veel minder duur zal Beau-Rivage Palace zeker niet zijn.

Het werd al enkele keren verkozen tot het beste hotel van Zwitserland en behoort tot de top 500 van de wereld. Het stelt vergelijkbare Nederlandse accommodaties als het Amstel Hotel en het Kurhaus volledig in de schaduw. Als je het immense paleis binnentreedt, komt de grandeur je tegemoet. In een van de mondaine salons rookte Sir Winston Churchill zijn stevige sigaren. En vanaf zijn balkon met uitzicht over het meer dacht Michail Gorbatsjov na over de glasnost. In de exclusieve bar besprak Ted Kennedy de democratie in de Verenigde Staten. Maar ook andere beroemde leiders als keizer Hirohito en Nelson Mandela bewogen zich onder de vele schitterende kroonluchters van de gangen, zalen en het atrium bij de receptie.

Het Nederlands elftal detoneert misschien bij al die politieke kopstukken. Maar voetballers hebben kennelijk ook luxe nodig om een bal goed te kunnen raken. In Beau-Rivage Palace (vijf sterren), dat in 2007 150 jaar bestond, komen ze niets te kort want dit hotel is het toppunt van decadentie. De meeste kamers zijn uitgerust met een jacuzzi, draadloos internet, afstandbediening voor licht en schermen, en een grote flatscreen tv. Het hotel beschikt over 169 kamers, waarvan 33 suites, twee restaurants, twee bars en elf zalen, sommigen zelfs met gebeeldhouwde gewelven, een fitnesscentrum en Spa (volgens een exclusief wellness concept).

Er is een binnen- en buitenzwembad en er zijn twee tennisbanen. Aan de muren hangen overal wandkleden of ze zijn beschilderd met fresco’s. In de vitrines van de gang naar de zalen liggen horloges van dure topmerken als Chopard, Cartier en Parmigiani. Op de vloeren uiteraard overal marmeren tegels. Restaurant La Rotonde heeft sinds kort een Michelinster. Het kan bogen op een wijnkelder met 75.000 flessen.

De goedkoopste kamer kost 290 euro per nacht, maar dan kijk je vanuit je raam op de tuin en niet op het meer. Wil je dat wel, dan betaal je 100 euro extra – een kleinigheidje vergeleken bij een ‘eenvoudige’ suite van 2.424 euro per nacht. Voor het summum, de keizerlijke suite (140 vierkante meter), vraagt het hotel 4.365 euro, zelfs rijkelijk duur voor een romantische huwelijksnacht. De KNVB heeft voor 46 personen de standaardkamers gereserveerd. Kosten die steeds hoger worden door de groeiende begeleidingsploeg. Voor elk van de 23 voetballers is nu op papier een begeleider aangesteld.

Het bouwwerk naast het olympische museum is ontworpen door Achille de la Harpe en Jean-Baptiste Bartholoni. Zij wonnen een speciaal uitgeschreven prijsvraag. Maar het hotel was niet altijd een bolwerk van luxe en weelde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) zochten vluchtelingen hier onderdak. Velen konden hun kamerhuur niet betalen. Zij lieten hun schaarse bagage achter ter compensatie.

Ter herinnering aan dit historische feit staat op de boulevard voor het hotel het beeld van een sober geklede vrouw die de Belgische vluchtelingen symboliseert. Het zal weinig voetballers van Oranje de komende weken opvallen.

    • Erik Oudshoorn