Rechters moordzaak gewraakt

De rechtbank die zich over de Haarlemse snelkookpanmoord zou buigen, is vanochtend gewraakt. Dat betekent dat er een nieuwe rechtbank moet komen om de verdachte, een 52-jarige man uit Haarlem, te berechten. Een wrakingskamer besliste dat de huidige rechtbank moest worden vervangen omdat de schijn is gewekt dat de drie rechters partijdig zijn.

Nadat eerder een intern stuk over de zaak per abuis naar het Openbaar Ministerie en de verdediging was gestuurd, dienden de rechters een verschoningsverzoek in, om de schijn van partijdigheid weg te nemen. Dat verzoek werd afgewezen. Daarop kwamen de advocaten met een wrakingsverzoek. Volgens hen wordt de verdachte in het uitgelekte stuk al min of meer veroordeeld, omdat slechts belastende verklaringen tegen hem zijn opgenomen. „Mijn cliënt voelt zich besodemieterd”, zei advocaat Gerard Hamer.

De rechtbank oordeelde vanochtend, na een half uur bedenktijd, dat de vrees voor partijdigheid „objectief gerechtvaardigd” is. Begin vorig jaar werden de oorspronkelijke rechters al vervangen nadat ze een medeverdachte tot acht jaar cel hadden veroordeeld.

De hoofdverdachte zit intussen al ruim drieënhalf jaar in voorarrest. Hij wordt ervan beschuldigd in 1997 zijn toen 28-jarige broer te hebben vermoord. Het hoofd van het slachtoffer werd in een snelkookpan uitgekookt en het lichaam door een vleesmolen gedraaid. De verdachte zou ook zijn 30-jarige ex-vrouw in 2002 hebben vermoord. Hij ontkent beide misdrijven. Het is nog onbekend wanneer het proces doorgaat. (ANP)