Radiohead zet cover Prince op YouTube

Afgelopen april trad Prince op tijdens Coachella, een groot popfestival in Californië en zong een paar covers, waaronder Creep, de Radiohead-hit uit 1993. Prince paste de tekst aan; in plaats van ‘I’m a creep (..) I don’t belong here’ zong hij ‘We don’t belong here’, en het woord ‘fucking’ liet hij weg.

Fans plaatsten filmpjes van het optreden op YouTube. Maar net als afgelopen zomer, toen Prince 2.000 opnamen van zichzelf van YouTube liet verwijderen, heeft hij ook nu ingegrepen en de filmpjes werden van het net gehaald.

Dit, tot grote woede van Radiohead-zanger Thom Yorke. Want al was het Prince die zong, het nummer Creep is geschreven door Yorke en hij is dus de rechthebbende. De zanger greep in en liet het filmpje terugzetten. YouTube verwijdert doorgaans opnamen als er sprake is van schending van het copyright. Dat was hier niet het geval.

Opmerkelijk is dat het hier gaat om een confrontatie tussen twee muzikanten die beiden bekend staan om hun kritische houding jegens de platenindustrie. Prince zette afgelopen zomer zijn platenmaatschappij buitenspel door exemplaren van zijn nieuwe cd Planet Earth gratis weg te geven bij een Engelse krant.

Thom Yorke omzeilde de industrie door de cd In Rainbows rechtstreeks vanaf hun website aan de fans te verkopen. Radiohead richtte onlangs een YouTube-achtige site op (waste-central.com), waarop fans hun zelf gemaakte opnamen van concerten kunnen plaatsen.

    • Hester Carvalho