Protesten in Bijlmerbajes

Gevangenen in de Bijlmerbajes hebben gisteren geprotesteerd tegen de nieuwe dagindeling. Gistermiddag weigerden 24 mannen naar hun cel te gaan. De gedetineerden protesteerden tegen de verkorting van de luchttijd en het feit dat ze maar twee keer per week mogen douchen. De luchttijd is „drastisch terug gebracht naar net 15 minuten”, zei een gedetineerde tegen regionale omroep AT5. Volgens hem is dit „al twee weken gaande, niemand gaat meer naar arbeid, [..] ze sluiten ons de hele dag op”. Ook zou er volgens de gedetineerden dinsdag nog een staking zijn geweest, die met geweld door de ME werd beëindigd. Een woordvoerder van justitie zei dat de staking gisteren „redelijk rustig” was beëindigd. Gedetineerden die zich „onheus bejegend” voelen, kunnen een klacht indienen. De nieuwe dagindeling wordt niet gewijzigd. (NRC)

Beluister de commentaren van de gevangenen via at5.nl