Protest vissers leidt tot chaos

Chaos in Brussel gisteren door protesten van vissers tegen hoge brandstofprijzen. Foto's AP, Reuters Riot police officers move a car during a protest by fishermen in front of the European Commission headquarters in Brussels June 4, 2008. Fishermen from France, Italy and other European Union countries carried out a demonstration to protest against the high price of fuel and ask for the support of the EU. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM) REUTERS

De oproerpolitie in Brussel moest gisteren hard optreden tegen meer dan tweehonderd vissers die protesteerden tegen de hoge brandstofprijzen. Franse en Italiaanse vissers schoten met lichtkogels naar agenten en staken een auto in brand. Ze richtten vernielingen aan terwijl ze door de Wetstraat trokken, een drukke straat in Brussel waar veel Europese instellingen zetelen. Enkele ruiten sneuvelden en EU-gebouwen werden beschadigd. Met hun acties verlamden de vissers langdurig het verkeer in de Belgische hoofdstad. De oproerpolitie zette onder meer waterkanonnen in. Er zijn ten minste tien arresties verricht.

„We zijn hier gekomen omdat onze eigen regering niets kan doen, zij zeggen dat het probleem in Brussel ligt”, zei een Franse visser. Door de stijgende olieprijzen zijn de winsten van de vissers sterk gedaald. Ze vragen daarom om verlaging van de btw op dieselolie. Daarnaast willen ze dat de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, de norm voor staatssteun versoepelt, zodat lidstaten financiële steun aan de vissers kunnen geven zonder dat ze de interne marktregels van de EU overtreden. EU-landen mogen de vissers nu alleen eenmalige steun geven voor de aankoop van bijvoorbeeld een zuiniger scheepsmotor.

De ministers van Financiën van de eurolanden besloten maandag al om de btw op olie niet te verlagen. De EU-commissaris voor Visserij, Joe Borg, zei de zorgen van vissers serieus te nemen. „Het probleem is alleen dat we op dit moment allemaal te kampen hebben met hoge olieprijzen”. Midden juni zullen de problemen in de vissector besproken worden op een Europese top. (ANP, Reuters)