Oranjehotel toppunt van decadentie

Het Nederlands elftal is neergestreken in het luxe vijfsterrenhotel Beau-Rivage Palace aan het Meer van Genève. Het beste hotel van Zwitserland behoort tot de top-500 van de wereld.

Het is een traditie geworden dat het Nederlands voetbalelftal op een eindtoernooi in uiterst luxueuze accommodaties vertoeft. Het mondaine Hotel Beau-Rivage Palace aan het Meer van Genève in Lausanne, waar Oranje tot de uitschakeling op het Europees kampioenschap zijn intrek heeft genomen, spant misschien wel de kroon. Het kan waarschijnlijk qua kosten niet tippen aan het riante resort van de Duitsers. Zij lieten zelfverzekerd hun verblijf aan de Italiaanse grens vastleggen tot en met de finale en betaalden daarvoor 1,6 miljoen euro. Veel minder zal Beau-Rivage Palace niet kosten.

Het werd al enkele keren verkozen tot het beste hotel van Zwitserland en behoort tot de top-500 van de wereld. Het stelt vergelijkbare Nederlandse accommodaties als het Amstel Hotel en het Kurhaus in de schaduw. Als je het immense paleis binnentreedt, komt de grandeur je tegemoet. In een van de mondaine salons rookte Sir Winston Churchill zijn stevige sigaren. En vanaf zijn balkon met uitzicht over het meer dacht Michail Gorbatsjov na over de glasnost. In de exclusieve bar besprak senator Ted Kennedy de democratie in de Verenigde Staten. Ook beroemde leiders als keizer Hirohito en Nelson Mandela bewogen zich onder de schitterende kroonluchters van de gangen, zalen en het atrium bij de receptie.

Het Nederlands elftal detoneert misschien bij al die politieke kopstukken. Maar voetballers hebben kennelijk ook luxe nodig om een bal goed te kunnen raken. In Beau-Rivage Palace (vijf sterren), dat in 2007 150 jaar bestond, komen ze niets tekort. Dit hotel is het toppunt van decadentie. De meeste kamers zijn uitgerust met een jacuzzi, draadloos internet, afstandbediening voor licht en vitrage, en een grote flatscreen-tv. Het hotel beschikt over 169 kamers, waarvan 33 suites, twee restaurants, twee bars en elf zalen, sommige met gebeeldhouwde gewelven, een fitnesscentrum en spa (volgens een exclusief ‘wellnessconcept’).

Er is een binnen- en buitenzwembad en er zijn twee tennisbanen. Aan de muren overal wandkleden, of ze zijn beschilderd met fresco’s. In de vitrines van de gang naar de zalen liggen horloges van topmerken als Chopard, Cartier en Parmigiani Fleurier. Op de vloeren uiteraard overal marmeren tegels. Restaurant La Rotonde heeft sinds kort een Michelinster. Het kan bogen op een wijnkelder met 75.000 flessen.

De goedkoopste kamer in Beau-Rivage Palace kost 290 euro per nacht, maar dan kijk je vanuit je raam op de tuin en niet op het meer. Wil je dat wel, dan betaal je 100 euro extra – een kleinigheidje vergeleken bij een ‘eenvoudige’ suite van 2.424 euro per nacht. Voor het summum, de keizerlijke suite (140 vierkante meter), vraagt het hotel 4.365 euro. De KNVB heeft voor 46 personen de standaardkamers gereserveerd. Doordat de begeleidingsploeg in omvang toeneemt, betekent dat ook dat de hotelkosten omhoog gaan. Tegenover 23 voetballers staan nu 23 begeleiders.

Het bouwwerk naast het olympische museum is ontworpen door de architecten Achille de la Harpe en Jean-Baptiste Bartholoni. Zij wonnen een speciaal uitgeschreven prijsvraag. Maar het hotel was niet altijd een bolwerk van luxe en weelde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) zochten vluchtelingen hier onderdak. Velen konden hun kamerhuur niet betalen. Zij lieten hun schaarse bezittingen achter ter compensatie.

Als herinnering aan dit historische feit staat op de boulevard voor het hotel het beeld van een sober geklede vrouw die de Belgische vluchtelingen symboliseert die hier aan het begin van de vorige eeuw verbleven. Het zal weinig voetballers van Oranje de komende weken opvallen.

    • Erik Oudshoorn