Nibud: helft bevolking mist een buffer

De helft van de Nederlandse bevolking heeft geen geld achter de hand voor onverwachte uitgaven zoals een nieuwe wasmachine of onderhoud aan huis of auto. Deze mensen worden vaak gedwongen om bij een financiële tegenvaller een lening af te sluiten. Spaargeld staat vaak vast in beleggingen of een pensioenvoorziening. Een onmiddellijk beschikbare buffer ontbreekt. Dit blijkt uit een rapport van het Nibud, het instituut voor budgetvoorlichting, dat gisteren werd gepubliceerd.

Het Nibud raadt consumenten aan bewust te sparen voor een financiële buffer. Volgens onderzoeker Marcel Warnaar van Nibud staat het reserveren van geld voor moeilijke tijden tegenwoordig laag op de prioriteitenlijst. „De materiële behoefte van Nederlanders stijgt. En mensen besteden hun geld gemakkelijker aan luxegoederen. Extra euro’s gaan niet naar de spaarrekening, maar naar een plasmatelevisie en een dure vakantie. Je ziet ook dat rood staan toeneemt.”

Het Nibud heeft een formule ontwikkeld waarmee mensen hun ideale buffer kunnen berekenen. Die is voor ieder anders. Inkomen en wel of geen koophuis zijn bepalende factoren. Wie een eigen huis heeft (geen appartement), moet bijvoorbeeld reserveren voor groot onderhoud. Dat is meer naarmate het huis groter is.

Ook factoren als leeftijd, kinderen en wel of geen partner spelen een rol. Een 45-jarige alleenstaande met een netto jaarinkomen van 25.000 euro zou 12.000 euro op de bank moeten hebben, aldus Nibud. Een 35-jarige met partner en twee kinderen en een vergelijkbaar inkomen heeft idealiter bijna 7.000 euro klaarstaan.