Nederlandse televisietraining

Het jubilerende trainingscentrum van Radio Nederland Wereldomroep helpt de Bhutaanse televisie de komende kroning beter in beeld te brengen.

De Bhutaanse talkshow ‘Tashi en Tandin’, op locatie in de lobby van een hotel in Thimbu Foto RNTC RNTC

Een traan van Máxima verwacht hij niet. „Daarvoor is de boeddhistische ceremonie te ingetogen.” De kroning van de koning van Bhutan belooft desalniettemin mooie televisie op te leveren, met de beperkte middelen die de Bhutan Broadcasting Service (BBS) heeft. En mede dankzij Rudolf Spoor.

De oud-regisseur van de NOS – onder meer verantwoordelijk voor de registratie van het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima in 2002 – was vorige maand in Bhutan om omroepjournalisten te trainen.

Spoor (69) begeleidde de mensen die de live uitzending verzorgen van de kroning van koning Jigme Khesar Namgyal Wangchuk. Die vindt waarschijnlijk in het najaar plaats. „Een zeer bijzondere opdracht”, zegt Spoor telefonisch vanuit zijn hotel in de hoofdstad Thimbu. „Iedereen is heel leergierig.”

Spoor was tien dagen in Bhutan namens het Radio Netherlands Training Centre (RNTC), een onderdeel van de Wereldomroep. Het RNTC geeft jaarlijks trainingen aan journalisten en mediaorganisaties uit ontwikkelingslanden. Het gaat daarbij om radio, tv en internet. De organisatie heeft een trainingscentrum in Hilversum en geeft les op locatie. Het RNTC wordt gefinancierd door onder meer het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking.

De kroning is pas over een aantal maanden. Wat kon u nu al doen?

„We hebben locaties bezocht. De kroning vindt plaats in de Troonkamer van het paleis. Daar hebben we gekeken naar posities voor de camera’s. Er wordt gewerkt met minicamera’s, die net als bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima onopvallend worden opgesteld. We waren ook in het nationale stadion waar de koning na de kroning zijn volk zal ontmoeten. Een prachtige locatie: aan de ene kant tribunes, aan de andere kant een soort tempel.”

Hoe raakte u betrokken bij het RNTC?

„Ik heb eerder een aantal korte trainingen verzorgd in Hilversum. Het RNTC had vorig jaar enkele BBS-medewerkers op bezoek. In hun prille bestaan – zij maken pas negen jaar tv – moesten ze twee grote evenementen verslaan. De afgelopen maand verkiezingen en binnenkort de kroning. Daar hadden ze geen ervaring mee. Ze vroegen het RNTC om hulp.”

U werkte 42 jaar bij de NOS. Beviel deze opdracht?

„Het is heel dankbaar werk. Er is hier geen mediaopleiding. Iedereen leert het op z’n eigen manier. Ik heb veel voorbeelden meegenomen van mijn werk, onder meer het discussieprogramma Het Capitool. Ik leer bijvoorbeeld dat je niet alleen de persoon die praat in beeld moet brengen, maar ook de anderen. Toon hun lichaamstaal. Maak je na het gesprek nog opnamen van de interviewer, dan kan je die gebruiken als tussenshots in de montage. ”

Bhutan is (nog) geen democratie. De nieuwe koning wil een parlementaire democratie introduceren. Zijn er beperkingen in de verslaggeving?

„Nee, daar heb ik niets van gemerkt. De BBS mag alles filmen. De contacten met het paleis zijn heel goed. Daarom kunnen we ook camera’s in de Troonzaal plaatsen. De koning is hier heel veel op tv.”

Sommige Kamerleden vinden het onzin dat Nederland buitenlandse journalisten opleidt. Wat zegt u daarop na uw ervaring in Bhutan?

„Het RNTC doet uitermate belangrijk werk. Mensen krijgen hier veel minder kansen dan in Nederland. Ik heb de afgelopen week gemerkt dat ze snakken naar kennis.

Ze werken hard met beperkte middelen. Voor de kroning zijn zes camera's beschikbaar. Wij hadden voor het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima alleen al in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de beschikking over 21 camera’s.”

Lees over Radio Nederland Training Centre op rntc.nl

    • Jan Benjamin