‘Militaire acties Georgië’

Haviken in de Georgische regering overwegen serieus militaire acties tegen de separatistische Georgische provincie Abchazië. Dat staat in een vandaag verschenen rapport van de denktank International Crisis Group (ICG). De Georgische president Michail Saakasjvili heeft tot nu toe ontkend geweld te willen gebruiken tegen de afvallige regio.

De Georgische kustprovincie scheidde zich na een korte maar hevige oorlog in 1994 af. Volledige onafhankelijkheid wordt echter door niemand erkend. De VN heeft er sindsdien een kleine waarnemerspost gevestigd, Rusland heeft er ‘vredestroepen’ naartoe gestuurd.

De laatste weken is de regio inzet van oplopende spanningen tussen Rusland en Georgië. Georgië en zijn westerse bondgenoten beschuldigen Rusland, dat Abchazië steunt, van het opdrijven van het conflict. Volgens de ICG treft ook Georgië blaam voor de recente escalatie van het conflict. Dat zou „in stilte militaire voorbereidingen treffen” in het grensgebied met Abchazië.

Het rapport is te lezen op nrc.nl/buitenland