`Hele staatsapparaat Soedan schuldig aan misdaden in Darfur`

Nairobi/Rotterdam. Het ”hele staatsapparaat” van Soedan is betrokken bij de misdaden die worden begaan tegen de bevolking van Darfur. Dat stelt hoofdaanklager van het Internationale Strafhof Luis Moreno-Ocampo in een rapport aan de VN-Veiligheidsraad. Hij zegt dat er een verband is tussen hoge functionarissen en misdaden in Darfur. Ocampo schetst hoe aanvallen op dorpen, soms met bombardementen door het leger, en plunderingen nog altijd doorgaan. Hij spreekt van ”systematische misdaden” zoals verkrachting van vrouwen en meisjes in ontheemdenkampen en de marteling van lokale bestuurders, om armoede en onveiligheid te ”organiseren”. Bij de strijd in Darfur, die vijf jaar geleden begon toen zwarte rebellen de wapens opnamen tegen de door de regering gesteunde Arabische milities, zijn zeker 200.000 doden gevallen.