France Télécom biedt 30 miljard voor TeliaSonera

Met een bod van 30 miljard euro wil France Télécom, onder meer eigenaar van de vaste en mobiele Orange-netwerken, de Zweeds-Finse telecomaanbieder TeliaSonera overnemen. De top van het Scandinavische bedrijf heeft het bod meteen afgeslagen, omdat het te laag zou zijn.

In april maakte France Télécom bekend dat het interesse had in TeliaSonera, vanmorgen volgde het bod dat voor 52 procent uit contanten en voor 48 procent uit aandelen bestaat.

„Het is een vrij hoog bod, omdat de Fransen graag willen uitbreiden in nieuwe markten”, zegt Wing-Yen Choi, analist bij vermogensbeheerder Theodoor Gilissen. Met name de mobiele netwerken die TeliaSonera in Rusland en Turkije bezit, zijn volgens Choi interessant: „Dat zijn opkomende markten, waar nog niet iedereen een mobiele telefoon heeft en je als provider nog in marktaandeel kunt groeien.”

France Télécom heeft 172 miljoen klanten die bellen via mobiele netwerken in Noord-Afrikaanse landen en Oost-Europa. „Nu zoekt France Télécom uitbreiding in het Midden-Oosten, eigenlijk in het gebied tot aan Afghanistan.” Ook in het Verre Oosten, China, Vietnam en Japan heeft het bedrijf belangen.

Aandeelhouders van France Télécom reageren huiverig op de overnameplannen. Ze zien hun belang in het bedrijf verwateren als er meer aandelen worden uitgegeven om de aankoop te bekostigen. De Franse overheid heeft een belang van 27 procent in France Télécom.

TeliaSonera, ontstaan uit een fusie van Zweedse en Finse staatsbedrijven, is geen onbesproken overnamekandidaat. De Scandinavische telecomaanbieder is bezig met een herstructurering, waarbij afgelopen voorjaar 2.900 werknemers (bijna 10 procent van het totale aantal) werden ontslagen. De mobiele markten in Zweden en Finland zijn bovendien uitermate verzadigd. „France Télécom zou in Scandinavië hoogstens wat voordeel uit schaalvergroting kunnen halen, of door de introductie van mobiele tv-netwerken zoals KPN dat in Nederland doet”, zegt Choi van Theodoor Gilissen.

France Télécom streeft er naar om in elk land ten minste de nummer één of nummer twee te zijn. In Nederland verkocht het daarom vorig jaar zijn Orange-netwerk aan T-Mobile, eigendom van Deutsche Telecom.

De overnamepoging van TeliaSonera past volgens Choi in een wereldwijde fusiegolf: „Ook in China en Zuid-Afrika zijn grote telecombedrijven aan het fuseren.” Daarnaast bevestigde het Britse telecombedrijf Vodafone gisteren dat het Amerikaanse Verizon-netwerk, waarin het een belang heeft van 45 procent, overnamegesprekken voert met Alltel. Dat is in omvang het vierde mobiele netwerk in de VS.