Europese synagoge in Brussel

De voornaamste orthodoxe synagoge aan de Rue de la Régence in Brussel gaat voortaan als ‘de grote synagoge van Europa’ door het leven. Gisteren werd het joodse gebeds-en gemeenschapshuis geïnaugureerd in het bijzijn van José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie. Barroso prees in zijn speech de bijdrage van de joden aan de Europese cultuur. „De joodse diaspora was als het ware een voorloper van een verenigd Europa”, aldus Barroso.

Tijdens de inauguratieceremonie werd een Europees gebed uitgesproken door de Rabbi van Straatsburg. „Bescherm Europa en alle inwoners van de Europese Unie. Dat Europa trouw mag zijn aan haar roeping en overal de vrijheid en de rechtsstaat mag verdedigen.” Philip Carmel, directeur internationale relaties van de Conferentie van Europese Rabbi’s, moedigde joodse gemeenschappen aan om het gebed voor Europa mee te nemen tijdens de wekelijkse Sabbatgebeden.

Het besluit om de Brusselse synagoge de naam ‘Europa’ te geven refereert aan de traditie van het bouwen van ‘grote synagoges’ in Europese steden aan het einde van de negentiende eeuw, wat symboliseerde dat joden actieve burgers van dat land waren. De grote synagoge van Europa wijst volgens Carmel op „het actieve burgerschap van de joden in Europa”.

In Europa wonen naar schatting 2,5 miljoen joden, de meesten van hen in Rusland, Oekraïne en Frankrijk. (Reuters)