Dure olie maakt SUV impopulair

General Motors sluit vier autofabrieken die terreinwagens (SUV’s) en trucks maken. De vraag naar deze benzineslurpende auto’s is ingezakt door de hoge brandstofprijzen en de teruglopende economie in de VS. De zuinige en kleine Honda Civic was vorige maand de best verkopende auto in de VS, zo meldt marktonderzoeksbureau Autodata. Het is voor het eerst in 26 jaar dat niet de Ford F-serie, een grote truck, de ranglijst aanvoerde. Ford kondigde eind vorig maand na een winstwaarschuwing aan de productie van trucks en SUV’s te verminderen. General Motors, dat vorig jaar 28,3 miljard euro verlies leed op een omzet van 132,4 miljard euro, wil meer zuinige auto’s maken. De koerswijziging kan ten koste gaan van de Hummer, een van de grootste SUV’s die te koop is. Het NOS Journaal meldde gisteren dat de verkoop van SUV’s in Nederland de komende jarenmogelijk ook onder druk komt te staan. (NRC)