Dorstlessend ijs

Reisgidsen en tropenartsen waarschuwen graag tegen het eten van schaafijs. Met goede reden. Het wordt in de (sub)tropische landen waar het verkocht wordt, natuurlijk niet gemaakt uit bron-, maar uit kraanwater. Anders zou het er niet zo goedkoop (en populair) kunnen zijn.

Leidingwater loopt in die landen niet zelden naast het riool, maar wie denkt een sterke maag en darmen te hebben moet het er gewoon een keer op wagen. Het is in deze landen sowieso heel leuk op straat snacks en versnaperingen te kopen, veel leuker in ieder geval dan het bestellen van dat een paar jaar geleden in Nederlandse restaurants zo hippe ‘streetfood’ of ‘fingerfood’.

En ook al is de hygiëne misschien niet optimaal en worden de producten niet altijd goed gekoeld of verhit, de omloopsnelheid ligt bij succesvolle straatverkopers zó hoog, dat de waren geen tijd krijgen te bederven. In Latijns-Amerika, waar het bij mooi weer op straat of op het strand verkocht wordt, werd ik in ieder geval nooit ziek van schaafijs.

Verkopers sjouwen daar met een simpel, maar altijd vrolijk versierd wagentje door de straat of ze ploegen over het strand. Van een groot blok bevroren water schaven ze ijs af in een plastic bekertje. Jij kan kiezen welke smaak siroop er overheen gaat. Van fluorescerend groene muntsiroop tot knalroze frambozensiroop. Soms is het ook mogelijk sterke drank toe te voegen, waardoor je in een handomdraai een Daiquiri (rum en limoensiroop) of een Strawberry Margarita (tequila en aardbeiensiroop) maakt.

Non-alcholisch bereid is zo’n ijsbekertje het beste te vergelijken met de onderste restjes uit een Calippo of met een Slushpuppie. Een andere overeenkomst: het ziet er verleidelijk uit, zo’n beker. Maar denk op een warme dag niet, dat het lang de dorst lest; integendeel.

Wél dorstlessend is een granita: ijs dat makkelijk thuis te maken is zonder ijsmachine en met alle bovenstaande smaken.

Citroen-groenetheegranita:

600 ml water

170 gram suiker

225 ml citroensap

2 eetlepels fijngehakte citroenschil

1 eetlepel honing

3 zakjes groene thee

Zet een niet al te diepe schaal in de diepvries of het vriesvak. Breng het water met het suiker aan de kook en roer totdat de suiker is opgelost. Voeg het citroensap, de citroenschil en de honing toe en kook nog tien minuten door.

Laat het mengsel koud worden met de theezakjes erin . De citroenschilletjes zijn nu zacht geworden en eetbaar, maar als je er niet van houdt, zeef het mengsel dan nog even. Giet het in de koud geworden schaal.

Zet de schaal in het vriesvak, en laat het een uur lang bevriezen. Roer dan met een vork het bevroren mengsel door elkaar. Herhaal dit na een uur én vlak voor het serveren. Serveer in een glas.

Janneke Vreugdenhil is ziek

Welk ijs maak jij thuis? Praat mee op nrcnext.nl/koken

    • Merijn de Waal