deze week ook in première

Joaquín Sabina - 19 dagen en 500 nachten. Regie: Ramón Gieling. ***

De Spaanse zanger en dichter Joa-quín Sabina is een man van grote woorden en grote gebaren. Hij heeft de roerige geschiedenis van naoorlogs Spanje op grootse wijze beschreven en bezongen, hij heeft groots en meeslepend geleefd en na een hersenbloeding is hij nog altijd een fascinerende aanwezigheid die toeschouwers in de ban houdt. Ramon Gieling, Nederlandse filmer met Spaans hart, heeft van Sabina een portret gemaakt volgens het stramien dat hij toepaste op Johan Cruijff in En un momento dado: hij introduceert veel mensen als getuigen van Sabina en zijn verleden. Hij zet ze pontificaal voor de camera, plaatst ze in een decor dat de herinnering oproept aan Sabina’s huis, ooit ‘het centrum van de wereld’, zoals Gieling meldt. Joaquín Sabina – 19 dagen en 500 nachten is in hoge mate gestileerd. Gieling heeft alles onder controle willen houden en laat zich door geen uitspraak van zijn gesprekspartners verrassen. Maar meeslepend blijft het, als Sabina’s geliefde stierenvechten. Bas Blokker

How She Move

Regie: Ian Iqbal Rashid. Met: Rutina Wesley, Dwain Murphy, Tré Armstrong. ***

How She Move gaat uit in slechts 5 bioscopen, dus de distributeur gelooft er ook niet echt in. Jammer. Nadat haar zus aan een overdosis is overleden, keert de in een Jamaicaans immigrantengezin opgegroeide Raya terug naar de achterbuurt. Om haar droom te kunnen nastreven, een goede opleiding op een dure universiteit, doet ze mee aan een stepdans-competitie waarmee veel geld te winnen valt. Zo leert ze dat zelfrespect en groepsdynamica even belangrijk zijn als welke dure opleiding ook. How She Move graaft net ietsje dieper dan bijvoorbeeld Step Up 2, die ook grossierde in clichés. Vooral door de manier waarop het milieu van Jamaicaanse immigranten in Toronta wordt geschetst, hoe dunnetjes ook. De dansscènes zijn redelijk opwindend. André Waardenburg

Made of Honor Regie: Paul Weiland. Met: Michelle Monaghan, Patrick Dempsey, Kevin McKidd, Sydney Pollack. *

Het is een wel heel treurige zwanenzang: de laatste film waaraan de onlangs overleden Sydney Pollack zijn medewerking als acteur verleende, is een ontzettende zeperd. Made of Honor is zo dun als de woordspeling van de titel. De rol van maid of honor wordt hier vertolkt door een man, Tom Bailey (Patrick Dempsey). Hij is dik bevriend met Hannah, die op het punt van trouwen staat met een Schot (Kevin McKidd). Dan komt Tom erachter dat hij veel meer voelt voor Hannah dan vriendschap en biedt hij aan haar bruidsmeid te zijn. Zo kan hij wellicht nog op een of andere wijze een stokje voor het huwelijk steken. Zodra blijkt dat de romantische Schot wel eens op wild schiet, weten we dat hij het onderspit zal delven. Een suffe bedoening, met humoristisch bedoelde adviezen van de onvermijdelijke groep (seksistische) vrienden. Daar kan Pollack in zijn rol als Toms vader niet tegenop. André Waardenburg

Kijk voor trailers van de films op nrcnext.nl/films

    • André Waardenburg
    • Bas Blokker