De motieven van Ellen Vroegh

De motieven van Ellen Vroegh

Jan Blokker suggereert dat kunstenares Ellen Vroegh blij was dat de bezwaren tegen haar naaktschilderijen (ook) uit moslimhoek kwamen, omdat dat naamsbekendheid oplevert (nrc.next, 23 mei). Het is de nieuwste tactiek in het debat over de grenzen van vrijheid van meningsuiting: maak de motieven van mensen die moslimwoede opwekken verdacht. Ayaan Hirsi Ali, Ehsan Jami en Geert Wilders nemen standpunten over de islam in die louter dienen ter meerdere glorie van hun eigen persoontje, is dan de suggestie. Word je vervolgens om je mening of kunstuiting bedreigd, in elkaar geslagen of vermoord is het uiteraard je eigen schuld. Blokker zou zich moeten schamen. Hij zou juist pal moeten staan voor de vrijheid van meningsuiting.

Rob Gallas

Zeist

    • Rob Gallas Zeist