De belreuzen krijgen straks arme partners • Beleef de aanloop naar Lowlands met nrc.next • met op 24 juli de programma bijlage • redactionele aandacht in de weken voorafgaand aan het festival • neem nu een proefabonnement op nrc.next – 5 weken voor 5

Zes staatstelecombedrijven in China moeten fuseren tot drie nieuwe ondernemingen .

Ze moeten elkaar gaan beconcurreren op alle fronten.

Het langverwachte overheidsplan voor de reorganisatie van de Chinese telecomsector, de grootste ter wereld, is door Chinese en internationale investeerders en analisten met bezorgdheid ontvangen.

De koersen van de vier grootste ondernemingen die betrokken zijn bij deze industriële reorganisatie daalden dinsdag op de Chinese beurzen en op de beurzen van Hongkong en New York met gemiddeld 10 procent.

„Op papier is het een interessant, veelbelovend plan, maar belangrijke details ontbreken nog. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk wanneer en aan wie de vergunningen voor de nieuwste 3G-technologie voor draadloze diensten uitgereikt worden’’, constateerde Wang Fuxhong, economisch commentator van het betrekkelijk liberale beursblad Shanghai Securities News gisteren.

Hij denkt dat Chinese en Hongkongse investeerders ook teleurgesteld zijn, omdat de Chinese telecommarkt niet wordt opengesteld voor internationale ondernemingen als het gaat om het leveren van mobiele telefoniediensten en het exploiteren van vaste netwerken.

Kern van „de omvangrijke industriële reorganisatie ooit in China” (zakenblad Caijing) is samensmelting van de huidige zes staats-telecombedrijven tot drie grote ondernemingen die alle diensten (vaste en mobiele telefonie, breedbandinternet) gaan aanbieden. Het plan werd onlangs op een zaterdagmiddag gepubliceerd op een website van het ministerie van Informatie in Peking. Nadere uitleg is nog niet gegeven.

China Mobile, het grootste gsm-bedrijf ter wereld als het om abonnees gaat, zal samengaan met China Tietong, met 20 miljoen abonnees de kleinste speler op de markt voor vaste lijnen. China Telecom, met ruim 200 miljoen vastelijngebruikers in het zuiden van China, gaat samen met China Satellite en ten slotte worden China Unicom, dat 100 miljoen vaste aansluitingen in noordelijk China beheert, en China Netcom, de nummer 2 als het gaat om gsm-abonnees, samengevoegd.

Met een een jaarlijkse opbrengst van 255 miljard dollar (165 miljard euro), 600 miljoen gsm-gebruikers, 360 miljoen vaste aansluitingen en 250 miljoen internetters is China de grootste, meest lucratieve groeimarkt ter wereld. De betrokken ondernemingen zijn deze week begonnen met de herstructurering door diensten en bedrijven aan elkaar te verkopen en een begin te maken met het samenvoegen van raden van bestuur.

Volgens de autoriteiten in Peking zal door de reorganisatie de concurrentie worden bevorderd, omdat er een einde zal worden gemaakt aan de dominante posities van China Mobile in mobiele diensten, en van China Telecom in de sector vaste lijnen. Peking hoopt dat de drie nieuwe bedrijven elkaar gaan beconcurreren in alle telecomsectoren.

„Zes bedrijven moeten opgaan in drie grote ondernemingen. In feite worden de drie rijke bedrijven gedwongen samen te gaan met de drie arme. Als zij het zelf voor het zeggen zouden hebben gehad, hadden de drie rijke nooit de drie arme partners uitgekozen. Het gaat dus lang duren voordat de fusies resultaat gaan opleveren, want er moeten grote investeringen gedaan worden in nieuwe technologieën”, zegt Wang.

Volgens professor Zeng Jianqiu, hoogleraar bedrijfseconomie van de Universiteit van Peking, zijn „de voorgestelde combinaties inderdaad niet ideaal”, maar is het grootste probleem dat de drie nieuwe ondernemingen verplicht worden mobiele diensten aan te bieden. „Er zijn heel veel onzekerheden over de vraag wie welke technologie voor draadloze diensten eindelijk mag gaan invoeren in China’’, aldus Zeng in gesprek met China Business News, het 24-uurs kabelstation voor zakelijk en beursnieuws.

Analisten nemen aan dat China Mobile door de autoriteiten gedwongen zal worden zogeheten 3G-technologie van Chinese makelij te gaan gebruiken, terwijl de twee concurrenten de in Europa, de VS en de rest van Azië gangbare, beproefde technologie zal mogen gebruiken. De Chinese 3G-techniek zal tijdens de Olympische Spelen worden getest.

De keuze is van groot belang voor de betrokken bedrijven, maar ook voor de leveranciers van mobiele telefoons en infrastructuur, zoals Nokia en Ericsson. Pas als er duidelijkheid ontstaat over de invoering van Chinese en internationale 3G-technologie kunnen internationale investeerders in China in actie komen.

Er wordt tussen Chinese en internationale telecomondernemingen al jarenlang onderhandeld zonder concreet resultaat. China is op grond van de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) verplicht ook de telecommarkt open te stellen, maar heeft tot nu toe steeds de deur voor internationale ondernemingen grotendeels dicht gehouden.

    • Oscar Garschagen