Constipatiemiddel tien jaar op plank

Rotterdam, 5 juni. Tien jaar geleden is een werkend middel tegen constipatie gevonden, waarover nu pas is gepubliceerd: op 29 mei in het Amerikaanse medisch-wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine. Belgische onderzoekers lieten destijds het middel prucalopride testen bij 620 Amerikaanse patiënten die minder dan tweemaal per week poepten, een harde ontlasting. Prucalopride stimuleert de natuurlijke beweging van de dikke darm. Bijna een derde van de mensen die het slikten kreeg weer meer dan drie keer per week ontlasting, de ondergrens van `normaal`. Prucalopride is ontwikkeld door het Belgische bedrijf Janssen Pharmaceutica. Toen dat werd verkocht aan het Amerikaanse Johnson & Johnson kwam de ontwikkeling van maag-darmmedicijnen er stil te liggen, maar de medicijnen zijn intussen overgenomen door het vorig jaar opgerichte farma-bedrijfje Movetis in Turnhout.