Computex 2008: netbooks zijn niet te stuiten

Klein schermpje, genoeg om te mailen en te internetten en verder geen poespas. Dat is het less is more-concept dat de Asus EEE PC tot een succes maakt. Zo’n goedkope mini-laptop, ook wel Netbook geheten, wordt nu door Jan en alleman gemaakt. Acer introduceerde op de Computex in Taiwan bijvoorbeeld de Aspire One : een

acer_aspire_one_00.jpgKlein schermpje, genoeg om te mailen en te internetten en verder geen poespas. Dat is het less is more-concept dat de Asus EEE PC tot een succes maakt. Zo’n goedkope mini-laptop, ook wel Netbook geheten, wordt nu door Jan en alleman gemaakt. Acer introduceerde op de Computex in Taiwan bijvoorbeeld de Aspire One : een laptop met een 8 GB harddisk en 9 inch scherm. Asus toonde er de nieuwe EEE PC, met 10 inch scherm. Beide netbooks zin met de nieuwe Intel Atom processor leverbaar, die op 1,6 GHz werkt.
Linux of XP?

Ook Microsoft doet mee met de mode. Windows Vista is te zwaar maar good old XP werkt prima op eenvoudige hardware. XP is straks niet meer leverbaar. Toch wil de softwaregigant voor ULPC’s (ultra low cost pc’s ofwel goedkope meuk onder de 500 dollar) wel een afgeprijsde Windows XP Home Edition uit de kast trekken. ASUS_Eee_desktop.jpgDeze week werd bekend dat XP ook beschikbaar blijft voor zeer voordelige desktopcomputers (“nettops”. Handig om te weten als je een Asus EEE PC Desktop versie (afbeelding links) koopt, die ook in Taiwan te zien was. Het lijkt op een soort kruising tussen een Mac mini en een Nintendo Wii, inclusief de Wii-achtige controllers.
ubuntu_netbook_remix_flickr_njpatel.jpgLinux-puristen weten natuurlijk wel beter: Ubuntu bouwde de Netbook Remix editie, speciaal voor kleine schermen en geoptimaliseerd voor de Intel Atom processor. (afbeelding rechts). Maar Intel is niet de enige chipfabrikant die je in netbooks zult aantreffen.

amd_mini_notebook.jpg

Intel Atom of AMD ?

Intels concurrent AMD liet in Taiwan een minilaptop zien met een zuinige chip. Deze mini-laptop heeft een 8,9 inch scherm en een Linux besturingssysteem. Daarnaast introduceerde AMD een high performance minilaptop met 7 inch touchscreen en een Windows XP versie. Hier vind je meer info over AMD’s nieuwe notebook platformen, codenaam Puma en Griffin.