Commissie-Frijns: bedrijf moet te hoge bonus terugeisen

Amsterdam. Als bestuurders van een bedrijf een te hoge bonus of beloning in aandelen en opties hebben gekregen, moet een bedrijf die kunnen terugvorderen. Dat is een van de voorstellen die de commissie doet onder leiding van Jean Frijns, voormalig topman bij het pensioenfonds ABP, voor aanpassing van de code-Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur. Het rapport dat de commissie-Frijns heeft gemaakt over drie jaar code-Tabaksblat werd gisteren aangeboden aan de ministers Bos (Financiën, PvdA) en Hirsch Ballin (Justitie, CDA). Vooral informatie over topbeloningen moet inzichtelijker en transparanter worden gemaakt. Ook moeten bedrijven weerbaarder worden tegen activistische aandeelhouders. Beursbedrijven kunnen zich goed vinden in de aanbevelingen, zo meldde de Vereniging Effecten Uitgevende Ondernemingen (VEUO), de belangenorganisatie van Nederlandse beursbedrijven. Maar niet iedereen is zo enthousiast. Volgens de FNV doet de commissie geen poging orde op zaken te stellen voor wat betreft de hoogte en samenstelling van beloningen van bestuurders. De Vereniging van Effectenbezitters en Eumedion, de belangenbehartiger van grote institutionele beleggers, noemen de voorstellen weinig ambitieus.