Clinton wil haar eigen kiezers blijven bedienen

Nog voor Hillary Clinton haar nederlaag heeft toegegeven, zijn er aanwijzingen dat ze mikt op het vicepresidentschap.

Het einde is nabij. Hillary Rodham Clinton zal komende zaterdag haar steun uitspreken voor Barack Obama als de presidentskandidaat van de Democraten in november. Dat maakte haar campagneteam vannacht bekend na weer een lange dag van speculaties over Clintons toekomst. Er zijn aanwijzingen dat zij mikt op het vicepresidentschap onder Obama. Maar de Democratische presidentskandidaat houdt de boot vooralsnog af.

Clinton wekte de woede van sommigen van haar aanhangers door haar toespraak, dinsdagavond, toen Obama voldoende afgevaardigden had verzameld om de nominatie zeker te stellen. Clinton weigerde die avond haar nederlaag te erkennen. Ze prees Obama en zijn vrijwilligers slechts „voor alles wat zij hebben bereikt”.

Maar ze zei ook dat ze de stem wil blijven van haar eigen miljoenen kiezers, en wekte volgens haar critici zo de indruk een slecht verliezer te zijn. Zo zei gisteren een van haar bekendste aanhangers in New York, Congreslid Charlie Rangel, dat hij moeite had om nog geduld op te brengen voor Clinton. „Ik heb beloofd dat ik haar tot het einde steun. Het probleem is alleen dat ik niet weet wanneer ze er in godsnaam een einde aan maakt.”

Sinds dinsdagavond lobbyen gezichtsbepalende aanhangers voor haar kandidatuur voor het vicepresidentschap. Ook Clinton zelf gaf dinsdag overdag in een telefonisch achtergrondgesprek met verslaggevers al te kennen dat ze belangstelling heeft voor die functie, aldus enkele journalisten die aan dat gesprek deelnamen.

Gouverneur Ed Rendell van Pennsylvania, een van haar steunpilaren in de campagne, noemde het gisteren onkies dat Clinton haar machtspositie gebruikt voor een claim op het vicepresidentschap. „Je onderhandelt niet met de man die net is aangewezen als kandidaat”, zei Rendell, die er ook op wees dat Clinton „een te grote persoonlijkheid” heeft voor een bijrol als vicepresident.

Obama maakte gisteren voorlopig een einde aan alle speculaties door een commissie van drie in het leven te roepen die antecedentenonderzoek zal doen naar zijn mogelijke running mates. Een van die commissieleden is Caroline Kennedy, de dochter van John F. Kennedy. Met de benoeming van de commissie liet Obama indirect blijken dat hij niet van plan is op korte termijn een vicepresidentskandidaat te benoemen.

The Wall Street Journal meldt vandaag bovendien dat Clintons campagneteam problemen voorziet met het antecedentenonderzoek van Bill Clinton.

Vervolg Clinton: pagina 5

Clinton: Obama vriend van Israël

Bill Clinton was de afgelopen jaren betrokken bij ondoorzichtige handeltjes in onder andere Saoedi-Arabië en Qatar. Een anonieme medewerker van Clinton zegt in The Wall Street Journal dat de ex-president nooit bereid zal zijn zich te onderwerpen aan onderzoek naar deze zaken, wat Obama dan gemakkelijk kan aanwenden om Hillary Clinton te weigeren als zijn running mate.

Clinton nam gisteren een deel van het gemopper over haar weg door Obama op de jaarlijkse conferentie van de Israëllobby te prijzen als „een vriend van Israël”. Door zijn voorkeur voor directe onderhandelingen met Iran wordt Obama door veel Amerikaanse Joden gewantrouwd.

Overigens bleven waarnemers van de campagne gisteravond argwanend over de ware bedoelingen van de Clintons. Dinsdag verspreidde het campagneteam ook al berichten dat Clinton haar nederlaag zou toegeven, maar deze werden later op de dag ingetrokken en vervolgens ontkend. Uit de tekst van het persbericht gisteren werd niet duidelijk of ze haar campagne stopzet dan wel opschort. In het laatste geval zou ze zich het recht voorbehouden haar campagne later weer op te pakken.

Voor Obama is de omgang met Clinton een mijnenveld de komende weken. In Washington gaan weinig insiders ervan uit dat hij Clinton als running mate wil. Echtgenote Michelle Obama heeft enkele malen laten merken dat ze Hillary Clinton veracht. En de jonge kiezers die Obama massaal bij de politiek heeft betrokken door ze politieke vernieuwing te beloven, zouden hun vertrouwen weer kunnen verliezen als hij Clinton, representant van het ‘oude Washington’, als running mate neemt.

Maar Obama heeft geen zekerheid over het effect van de langdurige campagne op het electoraat. Sinds medio februari stemde een meerderheid van vrouwen, laaggeschoolde arbeiders, ouderen en latino’s in elke voorronde op Clinton. Zij wijst deze groepen nu aan als de kiezers die zij vertegenwoordigt, en na een half jaar onafgebroken primaries kan niemand zeggen of Obama deze groepen terug kan winnen in november.

Maar zodra hij dat gaat proberen, kan hij de steun van Clinton goed gebruiken. Zo staat Obama de komende tijd voor de uitdaging Clinton te weigeren als vicepresident én haar aan te trekken als steunpilaar van zijn kandidatuur. Hillary Clinton mag haar campagne zaterdag dan stopzetten – ze is nog lang niet uit het leven van Barack Obama verdwenen.

Meer over de verkiezingen op nrc.nl/race08

    • Tom-Jan Meeus