Center Parcs financiert de bungalows niet meer zelf

Center Parcs beperkt de investeringslast van de bouw van nieuwe vakantieparken door de huisjes aan particuliere beleggers te verkopen.

Vakantieparkenexploitant Center Parcs opende vorig jaar een nieuw bungalowpark in het Noord-Franse departement Aisne. De bungalows zijn geen eigendom meer van Center Parcs, maar van particuliere investeerders. Center Parcs verhuurt de huisjes wel zelf en betaalt de eigenaren daarvoor huur.

Center Parcs is vorig jaar begonnen met deze vorm van het financieren van nieuwe parken, een methode die het Franse moederbedrijf Pierre & Vacances – sinds 2003 eigenaar van Center Parcs – al jarenlang toepast. Center Parcs maakt zich hierdoor minder afhankelijk van banken en investeringsmaatschappijen. Inmiddels komt een derde van de omzet van Pierre & Vacances uit vastgoedactiviteiten.

Bestuursvoorzitter Christophe Jeannest kondigde gisteren bij het 40-jarig bestaan van Center Parcs aan de komende twee jaar voor 530 miljoen euro vier nieuwe bungalowparken te willen bouwen in Frankrijk en Duitsland. In Noord-Frankrijk heeft Center Parcs inmiddels achthonderd huisjes aan particulieren verkocht. De huuropbrengst voor de investeerders ligt vast – Center Parcs loopt het risico dat de huisjes een deel van het jaar niet verhuurd worden. Het rendement voor de belegger ligt daarom vast op 6 procent.

De bouw van een nieuw park, zoals bij Lyon, kost 250 miljoen euro, bestaande uit „ruwweg” 120 miljoen voor centrale faciliteiten zoals het zwembad en 130 miljoen voor bungalows. Jeannest sluit niet uit voor de financiering van de andere parken ook gebruik te maken van investeringsmaatschappijen, zoals het Amerikaanse Blackstone.

Center Parcs Europe is goed voor een derde van de 1,6 miljard euro omzet van Pierre & Vacances. Met jaarlijks 6,9 miljoen overnachtingen is het Franse bedrijf Europees marktleider in bungalowvakanties. Oprichter en grootaandeelhouder (met een belang van 51 procent) is Gérard Brémond. Net als de in 1996 overleden oprichter van Center Parcs, Piet Derksen, is Brémond in Frankrijk een pionier op het gebied van nieuwe vakantieconcepten. Zo bedacht hij het wintersportoord Avoriaz in de Franse Alpen, waar geen auto’s zijn toegestaan.

Behalve in Europa komt de naam Center Parcs ook in het Verenigd Koninkrijk voor. Pierre & Vacances nam in 2003 alleen de vakantieparken op continentaal Europa (Center Parcs Europe) over van investeerders, de Britse tak staat hier los van en is sinds 2006 in handen van de Amerikaanse investeerder Blackstone. Blackstone kocht ook zeven parken van Center Parcs Europe en least die terug aan Pierre & Vacances.

Vorige week maakte Pierre & Vacances bekend over de eerste helft van 2008 22,3 miljoen euro verlies te hebben geleden, tegen 7,8 miljoen verlies een jaar eerder. Het verlies liep op door sterk teruglopende vastgoedinkomsten, die het gevolg waren van een daling van het aantal verkoopbare bungalows. Pierre & Vacances verwacht dat in de loop van 2008 de omzet uit vastgoed aantrekt, doordat er nieuwe parken in aanbouw zijn, waardoor er meer bungalows beschikbaar komen.

    • Klaas Fleischmann