Argentinië ligt dwars bij akkoord voedseltop FAO

Onderhandelingen over een slotverklaring op de FAO-voedseltop in Rome liepen vandaag uit, omdat Argentinië geen kritiek accepteert op de exportrestricties die het land heeft ingevoerd. In algemene zin vraagt de verklaring om een einde aan dergelijke maatregelen. De onderhandelingen zouden eigenlijk gisteravond al worden afgerond.

De conceptverklaring bevat geen harde beloftes of afspraken, maar algemene adviezen en richtlijnen. Landen worden bijvoorbeeld opgeroepen om met name in ontwikkelingslanden de investeringen in landbouw te vergroten opdat de opbrengsten stijgen. Ook is er een algemene oproep aan rijke landen om marktverstorend landbouwbeleid te verminderen, zodat nieuwe markten opengaan voor boeren in arme landen.

Over biobrandstoffen, het tweede controversiële onderwerp op deze top, stelt de conceptverklaring dat er „diepgaande studies nodig zijn” om te zorgen dat productie en gebruik van biobrandstoffen duurzaam is. Ook moet er een „internationale dialoog” op gang komen over het gebruik van biobrandstoffen, zodat de voedselzekerheid niet wordt bedreigd.

Ondanks de algemene strekking van de verklaring maakte Argentinië vanmorgen nog bezwaar tegen de „bevestiging” in de verklaring dat het „nodig is om het gebruik te minimaliseren van beperkende maatregelen die de volatiliteit van internationale prijzen vergroten”. Argentinië wil dat het woord „beperkende” uit de tekst verdwijnt.

Argentinië heeft in maart een nieuwe belasting doorgevoerd op de export van granen, soja en oliezaden (onder meer belangrijk als veevoer) om genoeg voedsel over te houden voor de eigen bevolking. Argentinië is echter niet het enige land met exportrestricties. In Rome heeft onder anderen secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties landen opgeroepen dergelijke maatregelen te schrappen, omdat de prijzen alleen maar verder zouden worden opgedreven. In Argentinië zelf protesteren boeren al maanden tegen de extra belasting, bijvoorbeeld door voedsel achter te houden, omdat ze met de huidige hoge prijzen hun winst zien verdampen.

Rond het middaguur werden de onderhandelingen geschorst voor overleg in kleine groepen.

Weblog vanaf de FAO-top op nrc.nl/voedselblog