Apen eten met een robotarm die hun gedachten leest

Rotterdam. Resusaapjes kunnen met hun gedachten een robotarm besturen. De apen plukken met een kunstarm marshmallows en druiven van een stokje, werken ze naar binnen en likken de robotvingers af. Onderzoekers van de universiteit van Pittsburgh beschreven hun bevindingen vorige week in Nature. De twee aapjes kregen honderd minuscule elektrodes geïmplanteerd in hun motorische hersenschors, waar bewegingen bedacht en aangestuurd worden. Daarna leerden ze de robotarm te bedienen met een joystick en werden ze in een stoel gezet met de robotarm naast hun schouder. Hun eigen armen werden losjes in twee buizen gestoken, zodat ze de robotarm wel moesten gebruiken. De onderzoekers hielden de apen daarna marshmallows of druiven op een stokje voor, telkens op een andere plek in de ruimte. De elektrodes pikken de activiteiten op van individuele hersencellen. Een computer zet daarna die signalen om in robotbewegingen. Mogelijk kan de techniek in de toekomst toegepast worden bij mensen die verlamd zijn of een ledemaat missen.

Bekijk de filmpjes op nrc.nl/wetenschap[br/]