Al-Qaeda eist aanslag Deense ambassade op

De aanslag op de Deense ambassade in Islamabad, waarbij maandag zes doden vielen, is gisteren opgeëist door Al-Qaeda. In een verklaring op internet zei het terreurnetwerk dat de aanslag wraak was voor het opnieuw afdrukken van de ‘Mohammed-spotprenten’.

Met de aanslag is Osama bin Ladens belofte om wraak te nemen op Denemarken ingelost, aldus de verklaring, die was ondertekend door Mustafa Abu al-Yazid, die een belangrijk leider van Al-Qaeda in Afghanistan zou zijn. Het document was geplaatst op een website die vaker door islamitische extremisten wordt gebruikt. De authenticiteit was niet met zekerheid vast te stellen.

In februari herdrukten Deense kranten de spotprenten over de profeet Mohammed, die begin 2006 tot anti-Deense protesten in islamitische landen leidden. Zij deden dit uit solidariteit met de tekenaar, nadat de Deense politie bekendmaakte een aanslag op hem te hebben voorkomen. Nieuwe protesten volgden en Osama bin Laden dreigde Denemarken met aanslagen.

Als Denemarken geen excuses aanbiedt voor de herpublicatie zullen meer aanslagen volgen, aldus het bericht gisteren, en was de zelfmoordactie van maandag „slechts de eerste druppel regen”. Het was „een waarschuwing aan dit ongelovige land en degenen die hun voorbeeld volgen”. Al-Qaeda bedankte Pakistaanse jihadisten voor hun medewerking.

Een tienkoppig Deens team voor crisismanagement onderzoekt momenteel de aanslag, die zes Pakistanen het leven kostte en er ruim dertig verwondde, en de veiligheidssituatie voor de Denen in Pakistan. Volgens een woordvoerder hebben zij beelden van bewakingscamera’s aan de Pakistaanse recherche gegeven. Daarop is te zien hoe de bomauto kwam aanrijden en hoe die explodeerde. Op die beelden zou de bestuurder niet goed te zien zijn.

Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten heeft Al-Qaeda zich de afgelopen anderhalf jaar gehergroepeerd in de Pakistaanse semi-autonome grensregio met Afghanistan. De in maart aangetreden Pakistaanse regering onderhandelt nu met stammen in die regio over vrede, wat volgens de Amerikaanse regering slechts meer ruimte zal bieden aan terroristen. De Amerikaanse voorzitter van de chefs van staven admiraal Mike Mullen, sprak vandaag voor de derde keer sinds de verkiezingen in februari met de Pakistaanse legerleider Ashfaq Kayani over samenwerking in de strijd tegen terreur. (AP, Reuters)