88 voetbal-vlucht-tips en de allerlaatste Opinio

Het rommelt in de wereld van de opiniebladen. Ondernemer Roel Pieper stopt met de financiering van Opinio, waarvan hij ook uitgever is. Hoewel hoofdredacteur Jaffe Vink inmiddels op zoek zou zijn naar nieuwe financiers, werd dinsdag het faillissement aangekondigd. Ook HP/De Tijd heeft het moeilijk. De redactie en hoofdredactie onderhandelen momenteel met uitgever Audax over het voornemen nog maar eens per twee weken uit te komen. En Vrij Nederland moet op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur nu Emile Fallaux zijn pensioen heeft aangekondigd. De opiniebladen zijn dus vooral in het nieuws vanwege hun eigen toekomst. Maar hoe staat het eigenlijk met de inhoud van de bladen?

HP/De Tijd (3,60 euro) doet deze week zijn best tegendraads te zijn. In het artikel ‘Zo ontsnapt u aan de voetbalgekte’ geeft de redactie 88 uitgaanstips ‘met allure’ voor de avonden dat het Nederlands elftal speelt. ‘De voetbalvluchteling’ kan bijvoorbeeld naar Zwolle waar in de openlucht de film No Country For Old Men wordt vertoond. Of hij bezoekt in Amsterdam het Rootsfestival. En om er nog een schepje bovenop te doen: dit nummer besteedt naast de uitgaanstips uitgebreid aandacht voor Sex and the City, the movie, naar de gelijknamige serie over vier vrouwen in New York. Die is weinig verrassend: ook in de film maken de mannen de fouten, zegt HP, en worstelen de vrouwen met de vraag of ze hen die zullen vergeven.

Vrij Nederland (3, 95 euro) komt met serieuzere kost. In een mooie reportage over de Amsterdamse Bijlmerbajes, „bak vol zorgen”, wordt het beeld geschetst van een gevangenis waar het personeel corrupt en racistisch is (Surinaamse jongens worden er aap genoemd, of vinden een puntmuts van de Ku-Klux-Klan op hun stoel) en waar verdachten schijnbaar eenvoudig naar buiten kunnen wandelen. Het ontbreekt echter nogal eens aan bewijs, want misstanden worden niet gemeld en bewakers durven niet te praten. Bewaker Hugo: „Als ik alles precies volgens de regels zou doen, hield ik het hier niet vol.” Verder in dit nummer een interview met acteur Jeroen Willems, die nu ook zingt. In de nieuwe opera van Louis Andriessen vertolkt hij een van de hoofdrollen: „Ik ben soms best goed.” Ook een stuk over jong en sexy in de klassieke muziek. Dat verkoopt nu eenmaal beter dan een honderd kilo wegende violiste, aldus de marketingafdeling van Universal.

Opinio’s laatste nummer oogt wat triest. Het blad dat niet aan advertenties doet plaatste er wel een op de cover van deze uitgave: ‘Geef een proefabonnement op het enige echte opinieweekblad’. Verder een nogal langdradig stuk over een CDJA-congres met als thema ‘Religie binnen de democratische rechtsstaat’. Interessanter zijn de fragmenten die Opinio afdrukt uit de bundel Van den Berg stort in!! Een eigenwijze kijk op het onderwijs. Marjan van den Berg beschrijft daarin haar ervaringen als docent Nederlands. In de drie afgedrukte columns pleit ze voorde afschaffing van de leerplicht, beschrijft ze de klappen die ze soms letterlijk uitdeelt in de les, en vertelt ze de, meestal opmerkelijk vermakelijke reacties, van leerlingen daarop.

Lineke nieber

    • Lineke Nieber