3 miljoen voor 6 keer de berg op

Zes keer achter elkaar fietsen ze vandaag tegen de Alpe d’Huez op, de 500 deelnemers aan Alpe d’HuZes. Met een officiële opbrengst van 3.058.205 euro is het evenement een van de succesvolste benefietacties van dit moment.

De Alpe d’HuZes wordt dit jaar voor de derde keer gehouden. Iedere deelnemer heeft zich laten sponsoren, soms wel voor tienduizenden euro’s. De opbrengst gaat geheel naar KWF Kankerbestrijding. Het ‘antistrijkstokbeleid’ van de stichting Alpe d’HuZes verordonneert dat de volledige opbrengst naar onderzoek voor revalidatie van kankerpatiënten gaat.

Vorig jaar bracht Alpe d’HuZes ruim een miljoen euro op. Dat was drie keer zoveel als in 2006. Dit jaar gaat de opbrengst opnieuw drie keer over de kop. En ieder jaar wordt Alpe d’HuZes groter. Meer fietsers, meer sponsornamen en grotere vrachtwagens. Ongeveer 500 mensen hopen dit jaar de prestatietocht te volbrengen. Gewone fietsers, maar ook schaatsers Jan Bos en Gretha Smit, oud-wielrenner Jeroen Blijlevens, en enkele gehandicapten en kankerpatiënten. De jongste deelnemer is elf, de oudste in de zestig.

Gastplaats Le Bourg d’Oisans, vanouds gewend aan Nederlanders, is blij met de toeloop. Alle winkels, van de patissier tot de kapper, hebben oranje ballonnen in de etalage gehangen. Vertederend detail: de ‘j’ die nog net in ‘hartelijk welkom’ kon worden gefrommeld. Vandaag wordt het wintersportdorp gedomineerd door dj’s, bands en een grote tent van de Koninklijke Landmacht.

    • Arnoud Veilbrief