Zimbabwe dwarsboomt voedselhulp

De internationale voedselhulp aan Zimbabwe is gestaakt na dreigementen uit Harare. Dat hebben verscheidene humanitaire organisaties verklaard, waaronder Care International, een grote particuliere hulporganisatie die naar eigen zeggen een half miljoen Zimbabweanen van voedsel voorziet.

Vertegenwoordigers van niet-gouvernementele organisaties is de afgelopen dagen door lokale bestuurders in Zimbabwe te verstaan gegeven dat zij hun activiteiten moeten staken tot na de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 27 juni, aldus Care International. Bij de ontmoetingen waren politieagenten en militairen aanwezig.

Volgens hulpverleners is de maatregel bedoeld om pottenkijkers te weren bij de intimidatiecampagne van regeringsgezinde milities tegen de plattelandsbevolking. President Robert Mugabe neemt het op 27 juni op tegen oppositieleider Morgan Tsvangirai. Mugabe „gebruikt voedsel als politiek middel”, zei Human Rights Watch vandaag.

Harare heeft niet op de aantijgingen gereageerd. Op de top van de FAO in Rome beschuldigde Mugabe zelf de ngo’s er van met westers geld campagne te voeren tegen de Zimbabweaanse regering.

Miljoenen inwoners van Zimbabwe, eens een grote graanproducent, zijn aangewezen op buitenlands voedsel. (Reuters, AP)