‘Yahoo sloeg al een hoger bod af’

Internetportal Yahoo heeft begin 2007 al een hoger overnamebod van softwarebedrijf Microsoft afgeslagen. Dit beweren aandeelhouders die een rechtszaak aanspannen tegen de Yahoo-directie.

De aanklagers beschuldigen de Yahoo-top ervan een overname koste wat kost te willen voorkomen, zonder rekening te houden met de belangen van aandeelhouders. Microsoft probeerde Yahoo dit jaar over te nemen om sterker te staan ten opzichte van de dominante zoekmachine, Google. Volgens de aanklacht, ingediend door twee pensioenfondsen uit de Amerikaanse staat Michigan, wimpelde Yahoo in januari 2007 al een bod van 40 dollar per aandeel af. Daarnaast zou er een persbericht klaar liggen om elk toekomstig bod af te wijzen. Het bod dat Microsoft dit jaar deed, bedroeg 31 dollar per aandeel, later opgeschroefd tot 33 dollar. Het totale overnamebod bedroeg 47,5 miljard dollar (32 miljard euro).

Yahoo-directeur Jerry Yang zou de onderhandelingen hebben gefrustreerd, onder meer door een dure vertrekregeling voor het personeel te eisen. Microsoft staakte zijn overnamepogingen op 3 mei en zegt zich te concentreren op een eigen strategie. Wel spreekt het met Yahoo over gezamenlijke advertentieverkoop.

De druk op Yahoo-topman Yang neemt toe nu de Amerikaanse multimiljardair Carl Icahn in een interview met The Wall Street Journal openlijk op Yangs vertrek aandrong. Icahn nam dit voorjaar een belang in Yahoo en wil het bedrijf van een nieuw bestuur voorzien. De aandeelhoudersvergadering van Yahoo zal zich daar op 1 augustus over buigen.