Wooo.

Ik neem aan dat we afgelopen maandag allemaal gebiologeerd naar de finale van Holland’s Next Top Model (‘tap maddel’) hebben gekeken? Holland’s Next Top Model is het programma dat onbedoeld een nieuwe betekenis aan het woord ‘poldermodel’ heeft gegeven. Daarom alleen al verdient het onze kijkcijfers.

De finale (of ‘eindfinale’, zoals presentatrice Daphne Deckers het noemde) kende fascinerende hoogtepunten, maar wat vooral opviel waren kreetjes, de gilletjes en de uitroepjes.

In het Nederlands zijn de kreetjes, gilletjes en uitroepjes de laatste paar jaar aan verandering onderhevig, en dat kun je bij topmodellen in spe heel goed waarnemen, want zij weten wat hot is.

Vroeger zeiden we, als iets vies was: ‘gadver!’ of ‘Ulg!’, met veel kotsgebaren en -geluiden. Nu is ‘ulg’ veranderd in ‘Ieuw!’ of ‘iel!’ of zelfs ‘eeuw!’. Vermoedelijk is dit een invloed uit Amerika. Daar wordt het woord geschreven als ‘ew’, maar de uitspraak is nagenoeg hetzelfde.

Ook kreten van enthousiasme (voorheen ‘jottem’, ‘joepie’ of ‘hoera’) zijn veranderd. Nu roepen we namelijk ‘Jeeeeee!’ (in het Engels vaak geschreven als ‘yay’). Of anders: ‘Woeoe!’ ‘Woe’ mag vergezeld worden door een door de lucht maaiend vuistje, alsof er aan een onzichtbaar draaiorgeltje gedraaid wordt.

Nu zijn er natuurlijk ook gebeurtenissen waarvan je helemaal niet weet of je ze leuk, stom, of vies vindt. En dan kun je zeggen: ‘Wooo.’ (let wel: met een Nederlandse ‘o’, dus niet te verwarren met ‘woe!’). ‘Wooo’ kan naar keuze uitgebreid worden met ‘echt heftig.’

Bij de eindfinale zette Daphne Deckers het neutrale ‘wooo’ dankbaar in toen de winnares bijna bekend gemaakt werd. ‘Wooo. Nu wordt het echt spannend.’

Toen we eindelijk wisten wie van de drie een succesvol leven alsmede een auto kreeg, had ik toch echt de moderne hysterisch/enthousiaste kreet verwacht, namelijk een hard en monotoon uitgeroepen: ‘Aaaaa!’. Maar nee hoor. Het bleef tamelijk stil, het enthousiasme werd vertaald in tranen. Zoals het een tap maddel betaamt.

    • Paulien Cornelisse