Wall Street hotshots

wallstreet_afp.jpg,,Oh, you’re meeting Tim tomorrow? Tim’s great. Say hi for me to Tim.” Tim is Timothy Geithner, de baas van de Federal Reserve van New York en daarmee de op een na belangrijkste man van de Amerikaanse centrale bank, na Ben Bernanke. Hij speelde een cruciale rol in de redding van zakenbank Bear Stearns. En Tim moest de groeten krijgen van econoom Richard Clarida, die mij en 15 andere journalisten in drie kwartier meenam door de wereldeconomie (nee, het gaat niet de goede kant op).

Het wereldje van de financiële hotshots op en rond Wall Street is klein, zo blijkt maar weer. Clarida zelf was tot 2003 een van de belangrijkste economische adviseurs in de regering van George Bush, al zei hij daar tijdens zijn praatje verdacht weinig over. En dit zijn nog maar twee van de hotshots die de journalistiekafdeling van Columbia University heeft opgelijnd om 16 economieredacteuren uit allerlei landen - van Zuid-Korea tot Costa Rica tot Australië - in twee weken een stoomcursus financieel-economische journalistiek te geven.

En zo’n seminar kan geen kwaad, zo blijkt. Want behalve dat alle deelnemers allemaal een prijs hebben gewonnen, hebben ze nog twee andere dingen gemeen: niemand heeft bewust gekozen voor de economische journalistiek en niemand wist er iets van toen hij begon.

timothy_geithner_reuters.jpgDe presentaties van Clarida en oud-bankier David Beim hielpen ons in ieder geval vast aan een paar vragen voor Tim Geithner. Want met Bear Stearns redde de Fed voor het eerst een investment bank - een bank die geen spaargeld van de burger beheert en die de centrale bank volgens de eigen regels gewoon had moeten laten omvallen. Zou de Fed dat de volgende keer weer doen? En betekent dat niet dat zakenbanken dan óók aan de strenge regels moeten voldoen die gelden voor een ‘gewone’ bank? En gaan zakenbanken zich niet nóg risicovoller gedragen, als ze weten dat ze toch wel worden gered als de nood aan de man is? Vraag dat maar eens aan Tim, grinnikte Clarida gisteren.

    • Elske Schouten