Voorstel NVPI tegen muziekpiraterij

In de strijd tegen het illegaal aanbieden van auteursrechtelijk beschermd materiaal, wil de NVPI, de Nederlandse brancheorganisatie van de entertainmentindustrie, dat internetproviders maatregelen gaan nemen. De omvang van internetpiraterij op het gebied van film en muziek is zo groot dat inperking noodzakelijk is, schrijft de NVPI in een vandaag verschenen rapport.

De organisatie stelt een systeem voor van ‘graduate response’, waarbij degene die materiaal uploadt eerst een waarschuwing van zijn internetprovider krijgt. Na herhaalde overtreding kan de toegang tot het web beperkt worden tot dagelijkse behoeften als e-mail en bankieren.

Woordvoerder Wouter Rutten van de NVPI vertelt dat het hier uitsluitend gaat om de uploaders die materiaal beschikbaar maken voor andere internetgebruikers. ,,Downloaden uit illegale bron is in Nederland helaas toegestaan.”

Het voorstel van de NVPI voor zelfregulering door de internetproviders volgt de commissie-Olivennes in Frankrijk, waar een sinds een jaar door de overheid gesteunde overeenkomst nu in wetgeving wordt vastgelegd.

Rutten: ,,Wereldwijd bestaat 80 procent van het internetverkeer uit ‘peer to peer’-activiteit, wat in praktijk neerkomt op illegale uitwisseling van auteursrechtelijk beschermd materiaal. De internetproviders verdienen aan dit verkeer, maar ze moeten maatregelen nemen.”

In Amerika wordt deze zelfregulering door sommige providers al nageleefd. ,,Het probleem daarbij is dat het niet voor álle providers geldt, waardoor klanten steeds van provider kunnen wisselen. Dat zal in Nederland ook gaan spelen. Des te meer reden voor de internetproviders, die nu nauwelijks georganiseerd zijn, om zich gezamenlijk op hun verantwoordelijkheid te beraden.”

    • Door
    • Hester Carvalho