Volkert van der G. wint rechtszaak tegen Telegraaf

Dagblad De Telegraaf heeft onrechtmatig gehandeld jegens Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag beslist. Het dagblad moet 2.500 euro schadevergoeding betalen.

Van der G., die een straf van achttien jaar uitzit, vocht bij de rechter publicaties in de krant en op de website aan waarin staat dat hij nog een moord op zijn geweten zou hebben. De Telegraaf baseerde zich op een rapport uit 2003 van de Nationale Recherche over de gewelddadige dood van milieuambtenaar Van der Werken. Die werd in 1996 tijdens zijn werk op een boerenerf neergeschoten en overleed. De zaak is nooit opgehelderd.

Eerder al verklaarde de Raad voor de Journalistiek de klacht van Van der G. gegrond. Ook het Openbaar Ministerie liet weten dat het door De Telegraaf aangehaalde onderzoek geen bewijs leverde voor betrokkenheid van Van der G. Bij de afhandeling van de zaak-Fortuyn kreeg Van der G. zelfs strafvermindering omdat media hem ook als moordenaar van Van der Werken hadden afgeschilderd.

De rechtbank in Amsterdam verwierp het argument van De Telegraaf dat „schending van de goede naam en de eer” van Van der G. na zijn veroordeling wegens de moord op Fortuyn niet meer van belang kan zijn. „Ook een strafrechterlijk veroordeelde komt een beroep toe op respect voor zijn privéleven, waaronder valt bescherming van de eer en goede naam”, aldus het vonnis.

Volgens de rechters zijn twee belangen tegen elkaar afgewogen: het persoonlijke belang van Van der G. en het recht op uitingsvrijheid van de krant om zo „misstanden die de samenleving raken aan de orde te stellen”. De beschuldigingen van De Telegraaf zijn „zo ernstig dat hiervoor een deugdelijke feitelijke grondslag vereist is”, aldus het vonnis. Het rapport van de Nationale Recherche vonden de rechters onvoldoende.