VN: hulp aan Birma is onnodig duur

De hulp aan slachtoffers van cycloon Nargis in Birma is onnodig duur doordat het regime „om politieke redenen” geen militaire helikopters uit landen in de regio toestaat. Dat hebben de Verenigde Naties gisteren gezegd.

Het Wereldvoedselprogramma van de VN heeft de internationale gemeenschap om zeventig miljoen dollar gevraagd voor noodhulp aan 2,4 miljoen getroffenen, maar heeft 64 procent van dat bedrag nog niet binnen. De organisatie zei gisteren dat de logistiek van de hulpverlening een onverwacht grote kostenpost was. Voor zover bekend heeft de Birmese regering zelf zeven helikopters ingezet. Voor de distributie van hulpgoederen worden doorgaans militaire helikopters gebruikt. Volgens een woordvoerder van de VN hebben Thailand en Singapore veel beschikbaar.

De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, kreeg twee weken geleden toestemming van de junta om tien helikopters het land binnen te brengen, maar de toestellen moeten in particulier bezit zijn. Geschikte toestellen moeten nu uit Maleisië, Oekraïne, Oeganda en Zuid-Afrika komen, de meeste aan boord van vrachtvliegtuigen. Het eerste toestel heeft maandag zijn eerste vlucht naar de Irrawaddy-delta gemaakt, de andere staan nog in Thailand.

De Amerikaanse marineschepen die met hulpgoederen en helikopters voor de kust liggen, zullen morgen het gebied verlaten. Volgens de Amerikaanse commandant voor het Pacifische gebied hebben de Verenigde Staten vijftien keer tevergeefs toestemming gevraagd om hulp te verlenen. (AP, Reuters)